PROTOTHEMA

Ζωή

Επιλογή Κατηγορίας

Η συμπεριφορά στο μικροσκόπιο

Η πρώιμη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Η πρώιμη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Η Έλσα Μπάρδα, κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, παρουσιάζει τα οφέλη του... πρόωρου χριστουγεννιάτικου στολισμού


*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης ΣυμπεριφοράςΠάντα αναρωτιόμουν γιατί o χριστουγεννιάτικος στολισμός ξεκινά από τον Νοέμβριο... Έχει μια λογική από εμπορικής άποψης, όμως το πρώιμο πνεύμα των Χριστουγέννων δεν περιορίζεται μόνο στα καταστήματα, αλλά και στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Steve McKeown, μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος επιθυμεί να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο -συνήθως, είναι η νοσταλγία της παιδικής ηλικίας.

Ψυχολογικά, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός «πυροδοτεί» συναισθήματα ενθουσιασμού, μαγείας και ξεγνοιασιάς, που απορρέουν από βιώματα της παιδικής ηλικίας. Συνεπώς, σε έναν κόσμο όπου επικρατεί το άγχος, ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν διέξοδο μέσα από πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους, όπως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία προκαλούν θετικά συναισθήματα.

Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, όπου οι παιδικές μνήμες που αφορούν τα Χριστούγεννα είναι δυσάρεστες και χαρακτηρίζονται από έλλειψη θαλπωρής και από το αίσθημα της παραμέλησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Steve McKeown θεωρεί ότι ο πρώιμος στολισμός αντισταθμίζει τα αρνητικά συναισθήματα της αυτοβιογραφικής μνήμης που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα.


 
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, υποστηρίζει ότι ο χριστουγεννιάτικος εξωτερικός στολισμός ενός σπιτιού επηρεάζει την αντίληψη που θα έχει η γειτονιά για τους ενοίκους, ενισχύοντας την φιλική διάθεση απέναντί τους.

Μπορεί η πρώιμη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την γιορτινή μουσική, υποστηρίζει η ερευνήτρια και κλινική ψυχολόγος Linda Blair. Ο λόγος είναι ότι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούγονται παντού, μπορεί να μας δημιουργήσουν άγχος, καθώς υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις μας -π.χ. την αγορά δώρων, την οργάνωση γιορτινού τραπεζιού κτλ.

Όταν η μουσική είναι διαπεραστική, μπορεί να ενεργοποιήσει μνήμες άλλοτε χαρούμενες και άλλοτε θλιβερές, «ξυπνώντας» τα αντίστοιχα συναισθήματα. Για όσους έχουν  περίπλοκο συναισθηματικό ιστορικό, που σχετίζεται με αυτήν την εποχή του χρόνου, η μουσική μπορεί να τους υπενθυμίσει την απώλεια και την θλίψη, σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους, στους οποίους «ξυπνάει» μνήμες από χαρούμενες, οικογενειακές στιγμές και διασκέδαση.

Σαφώς τα Χριστούγεννα είναι η πιο υπέροχη, χαρούμενη γιορτή του χρόνου, όμως δεν φέρνουν χαρά σε όλους. Γι' αυτούς τους ανθρώπους που ο χριστουγεννιάτικος στολισμός και η μουσική τους δημιουργούν εποχιακή θλίψη, εξαιτίας δυσάρεστων βιωμάτων που σχετίζονται με αυτή την γιορτή, η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να τους βοηθήσει να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους να θεραπεύσουν τα τραύματα της ψυχής τους και να αισθανθούν και πάλι την χαρά που φέρνει ίσως η πιο σημαντική γιορτή όλου του χρόνου. 

Το αίσθημα της αναγέννησης που επιφέρουν τα Χριστούγεννα σηματοδοτεί την αρχή μιας προσωπικής αναγέννησης. Η ελπίδα μας βοηθάει στο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε οτιδήποτε μας αναστατώνει, μας απογοητεύει και μας δημιουργεί άγχος. Η αισιόδοξη στάση ζωής βοηθά στο να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, συνεπώς βελτιώνει την απόδοση και ενισχύει την ψυχική υγεία.

«Κάθε στιγμή μετράει»...

Σε κάθε άρθρο μου ως επιστήμονας της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς τονίζω ότι το περιβάλλον επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την εορταστική χαρά και δείτε τα πράγματα από την φωτεινή τους όψη!

- Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Κωνσταντινος25/12/201713:59

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Κυρία Μπάρδα "ΝΑΙ Η ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΡΑΕΙ"

Απάντηση
ιμπραήμ τσελικόλ12/12/201702:41

Σε μια κοινωνία όπου επικρατεί η ζήλεια τα Χριστούγεννα φέρνουν χαρά! Εξαιρετικό άρθρο!. Μπράβο κυρία ΜΠΑΡΔΑ!

Απάντηση
ΧΡΗΣΤΟΣ11/12/201717:49

Τα Χριστουγεννα ειναι μια γιορτη πνευματικη, αλλά ο κοσμος εστιαζει στα στολιδια. Τα αναμμενα λαμπακια παντως ειναι το πιο γλυκο στολιδι μεσα στο σπιτι, τις νυχτες. Η Φατνη ειναι οτι πιο ελπιδοφορο μπορει να εχουμε. Καλα Χριστουγεννα.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία