PROTOTHEMA

Ζωή

Επιλογή Κατηγορίας

Η συμπεριφορά στο μικροσκόπιο

Προδοσία: «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα»...

Προδοσία: «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα»...

Η προδοσία και οι πληγές της στο μικροσκόπιο της ανάλυσης από την κλινική ψυχολόγο και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα

*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς

Η ζωή δεν έρχεται μαζί με πιστοποιημένα δικαιώματα αφοσίωσης. Γι' αυτόν τον λόγο, ο καθένας από εμάς μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με την προδοσία σε κάποιο σημείο της ζωής του...

«Και συ τέκνον Βρούτε;»
Κάλλιο δολερό εχθρό παρά δολερό φίλο...


Η προδοσία προκαλεί ενδόμυχη ψυχολογική σύγκρουση, διότι παραβιάζει τους κανόνες ηθικής, σπάζοντας το ηθικό συμβόλαιο της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η προδοσία σε όλες τις εκφάνσεις της αφορά εσκεμμένες επιβλαβείς ενέργειες του ανθρώπου προς προσωπικό του όφελος.


Ο προδότης είναι ένας άνθρωπος που θεωρούσατε μέχρι πρότινος αξιόπιστο... κοντά σας Αποδείχτηκε στην πορεία ανάξιος της εμπιστοσύνης σας...
Ο χειρότερος εχθρός σας!


Η μελέτη της Joskowicz-Jabloner και του David Leiser από το Πανεπιστήμιο του Ben-Gurion υποστηρίζει ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις απέναντι στην προδοσία είναι πιο έντονες, όταν αφορούν άτομα, μεταξύ των οποίων συνάπτεται συναισθηματικός δεσμός.

Η προδοσία δεν μετριέται... Πονάει, απ' όπου κι αν προέρχεται!

Το συναισθηματικό πλήγμα είναι τόσο επώδυνο που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργεί ψυχολογικό τραύμα (μετατραυματικό στρες από συναισθηματική κακοποίηση) στον άνθρωπο που την έχει βιώσει. Το αίσθημα της χαμένης εμπιστοσύνης από ψυχολογικής απόψεως καλλιεργεί την απώλεια του ελέγχου και αυτή με την σειρά της το αίσθημα της μελαγχολίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. 


«Υπάρχουν και οι στιγμές, που εσύ θυσιάζεις τα πάντα για κάποιους... και εκείνοι θυσιάζουν... εσένα για το τίποτα»

«Όταν προδίδεις κάποιον άλλον, προδίδεις και τον εαυτό σου» - Isaac Bashevis SingerΘα θυμάστε από προηγούμενο άρθρο μου για την ανατομία του κεραυνοβόλου έρωτα την ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη! Η ορμόνη αυτή εκλύεται, όταν δένει κάποια σχέση/ασφαλής δεσμός, συνεπώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι σχετίζεται με την εμπιστοσύνη. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2005 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, προέκυψε ότι τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης προβλέπουν μεγαλύτερο συναισθηματικό ρίσκο!

Η γλώσσα του σώματος λέει μόνο αλήθειες!

«Κοίταξέ με στα μάτια για να δω αν λες αλήθεια...»

Όταν δύο άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια, τότε αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης τους και, ως επακόλουθο, αυξάνεται η συναισθηματική σύνδεση και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. 


«Οι γυναίκες δύσκολα θα συγχωρέσουν την προδοσία της απιστίας!»Μια σύγχρονη έρευνα από την Shuxia Yao από το Πανεπιστήμιο Electronic Science and Technology της Κίνας έδειξε ότι, αν ενισχυθεί τεχνικά η ορμόνη ωκυτοκίνη, έπειτα από προδοσία που σχετίζεται με την απόρριψη, οι γυναίκες δεν θα συγχωρέσουν με την ίδια ευκολία. 
 
Φόβος vs Ωκυτοκίνη 

Οι άνθρωποι που έχουν προδοθεί επανειλημμένα διακατέχονται από φόβο να ξαναεμπιστευτούν. Η ωκυτοκίνη ως ορμόνη έχει την ιδιότητα να μπορεί να ρυθμίσει και να καταστείλει αυτόν τον φόβο. Γι' αυτό και είναι βασικό, έπειτα από ένα περιστατικό προδοσίας, να συναναστρεφόμαστε για αρκετό διάστημα με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, καθώς έτσι θα αυξήσουμε την ωκυτοκίνη και θα εμποδίσουμε τον φόβο να σας κυριεύσει. 


«Κάθε φορά που κάποιος σε πουλάει, η αξία σου ανεβαίνει»Θυμηθείτε ότι οι πονηριές του προδότη που σας εξαπάτησε οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη της ικανότητας να φερθεί έντιμα... Η καχυποψία δεν πρόκειται να σας βοηθήσει, καθώς θα αυξήσει τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό σας. Συνεπώς, επαναπροσδιορίστε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα, ώστε να γιατρευτείτε από την πληγή της προδοσίας.


«Η σκιά της εκδίκησης σας φυλακίζει στα πληγωμένα σας συναισθήματα!»Οι πληγές επουλώνονται με την συγχώρεση

Η εκδίκηση δεσμεύει τον άνθρωπο με το συναίσθημα του μίσους. Η διατήρηση του θυμού επιτρέπει στο άτομο που μας πρόδωσε να έχει ακόμα επιρροή στην ζωή μας, δηλητηριάζοντας τις στιγμές... Το παρελθόν έχει παρέλθει... Συγχωρήστε, όχι για τον προδότη... αλλά για εσάς. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για την ανθρώπινη αδυναμία που δείξατε... Προχωρήστε μπροστά και επικεντρωθείτε σε ό,τι σας φέρνει χαρά και προσωπική ολοκλήρωση.


«Στο λέω και σε τιμωρώ. Το κέρδος της προδοσίας αυτό είναι δικό σου όλο» - Κική Δημουλά- Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Πρωτο θεμα ζωη *11/07/2017(10:4616/07/201712:24

παιδια δεν εχω αλλα εχω ιδιο σκυλακι οπως στην φωτο***

Απάντηση
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΖΩΗ 15/07/2017(09:35)16/07/201712:01

Θα *εμπιστευτω*στα σιγουρα εκεινο το φεγγαρι***

Απάντηση
elina12/04/201710:41

I agapi ola ta synxwrei,I agapi ola ta ypomenei,KALO PASXA

Απάντηση
Προδομένος12/04/201704:14

Μια φορά και έναν καιρο ήμασταν και εμείς είχαμε όνειρα πραγματικότητα όμως σε προσγειώνει και σε πληγώνει...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία