Έρευνα: Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

Έρευνα: Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

Περίπου μία στις έξι γυναίκες (17%) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού έχουν πάει στο γιατρό τους με ένα σύμπτωμα, που δεν είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο

Έρευνα: Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;
Περίπου μία στις έξι γυναίκες (17%) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού έχουν πάει στο γιατρό τους με ένα σύμπτωμα, που δεν είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο (το οποίο είναι και το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα), σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε το 2016 από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ – γράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός εξειδικευμένος στις παθήσεις μαστού, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας.

Με αφορμή αυτή την έρευνα επισημαίνω το πόσο τραγικό είναι, να μην είναι γνωστά ακόμη και στις μέρες μας, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εμφανιστεί ο καρκίνος στο μαστό.

Τα συμπτώματα του μαστού (εκτός από ένα ψηλαφητό ογκίδιο), μπορεί να είναι ανωμαλίες στη θηλή (εισολκή-τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα), πόνος στο στήθος, αλλαγή της χροιάς του δέρματος, έλκος στο δέρμα του μαστού, ανωμαλία στο σχήμα του μαστού, ερυθρότητα ή φλεγμονή του μαστού.

Κλείσιμο
Ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία περισσότερων από 2.300 γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού στην Αγγλία το 2009/10 και βρήκαν ότι, αν και οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού απευθύνθηκαν σε γιατρό γρήγορα, εκείνες με συμπτώματα άλλα εκτός του ψηλαφητού ογκιδίου καθυστέρησαν να δουν τον γιατρό τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο.

“Οι γυναίκες με δύο συμπτώματα (ψηλαφητό ογκίδιο και κάποιο άλλο σύμπτωμα) επίσης καθυστέρησαν να απευθυνθούν σε γιατρό…”

Οι γυναίκες που παρουσίασαν μια εξέλκωση του μαστού, ανωμαλίες στη θηλή, φλεγμονή του μαστού ή πρησμένο χέρι/μασχάλη, ή και πόνο στη μασχάλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να περιμένουν περισσότερο από τρεις μήνες για να απευθυνθούν σε γιατρό.

Υπάρχουν περισσότεροι από 53.600 καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και 11.400 θάνατοι από αυτή τη νόσο ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης