ΟΗΕ για Ναρκωτικά: Ένας στους έξι χρήστες δεν έχει πρόσβαση στη θεραπεία

ΟΗΕ για Ναρκωτικά: Ένας στους έξι χρήστες δεν έχει πρόσβαση στη θεραπεία

Χρυσές δουλειές στην Ευρώπη - Η Ελλάδα από τους κυριότερους προορισμούς της διακινούμενης ηρωίνης - Μάστιγα τα παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία

ΟΗΕ για Ναρκωτικά: Ένας στους έξι χρήστες δεν έχει πρόσβαση στη θεραπεία
Χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπων εθισμένων σε ναρκωτικές ουσίες αφού μόλις ένας στους έξι χρήστες παγκοσμίως λαμβάνουν τελικά θεραπεία.

Αυτό καταδεικνύει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (ΙNCB), στην οποία επισημαίνεται η μεγάλη έλλειψη επενδύσεων σε υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Η θεραπεία για την εξάρτηση, σύμφωνα με την Επιτροπή, αποτελεί συστατικό στοιχείο του δικαιώματος στην υγεία, είναι αποτελεσματική και συμβάλλει στη μείωση των διακρίσεων και του στίγματος. Αποτελεί, επιπλέον, την πιο οικονομικά αποδοτική λύση για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, καθώς για κάθε 1 δολάριο που δίνεται στη θεραπεία, επιστρέφουν στο κράτος από 4 έως 7 δολάρια, επειδή μειώνεται η εγκληματικότητα, ενώ  εάν προστεθούν και οι δαπάνες που εξοικονομούνται από το σύστημα υγείας, η αναλογία κόστους-οφέλους είναι 1:12.

Κλείσιμο
Χρυσές δουλειές στην Ευρώπη - Η Ελλάδα από τους κυριότερους προορισμούς της διακινούμενης ηρωίνης
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διακίνηση ναρκωτικών είναι η πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα, με κέρδος 24 δισ. ευρώ τον χρόνο.  Περισσότεροι από 1 στους 4 Ευρωπαίους, μεταξύ 15 και 64 ετών, δηλαδή, 93 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σχεδόν το 1% των ενηλίκων κάνει χρήση κάνναβης, της πιο διαδεδομένης ουσίας στην περιοχή, σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Παράλληλα, αυξάνεται και η χρήση νόμιμων συνθετικών οπιοειδών καθώς και οι θάνατοι από υπερβολική δόση, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τη χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών.

Η «βαλκανική οδός» παραμένει ο κυριότερος άξονας διακίνησης ουσιών προς χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν τους κύριους προορισμούς της διακινούμενης ηρωίνης.

Στις ΗΠΑ, το 2016 οι θάνατοι λόγω υπερβολικής δόσης ξεπέρασαν τους 64.000. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα έχαναν τη ζωή τους από ναρκωτικά 142 Αμερικανοί. Ιστορικό ρεκόρ σημειώνουν στο Αφγανιστάν η παράνομη καλλιέργεια και παραγωγή οπίου. Το 2017 η παραγωγή οπίου παρουσίασε αύξηση 87% σε σύγκριση με το 2016.

Καμπανάκι κινδύνου για την πρόσβαση σε μονάδες θεραπείας - Μάστιγα τα παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία
Στην έκθεση, επισημαίνεται ιδιαιτέρως η ανάγκη να γεφυρωθεί «το παγκόσμιο χάσμα στην αντιμετώπιση του πόνου», ώστε οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο να έχουν εξίσου πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα ανακουφιστικής φροντίδας, στην ανάγκη διευκόλυνσης διεθνών ταξιδιωτών που μεταφέρουν ελεγχόμενα φάρμακα για προσωπική ιατρική τους χρήση, στα διαδικτυακά φαρμακεία κ.ά.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «τα παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία παραμένουν εντεινόμενο φαινόμενο». Σημειώνει δε ότι, τα περισσότερα από αυτά δεν ζητούν συνταγή ή την εκδίδουν τα ίδια ύστερα από σύντομη οnline συμβουλευτική. Οι ουσίες που κυρίως πωλούνται στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν οξυκωδόνη, υδροκωδόνη δεξτροπροποξυφαίνη και άλλα οπιοειδή, καθώς και ψυχοτρόπους ουσίες, όπως βενζοδιαζεπίνες, διεγερτικά και βαρβιτουρικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης