Υπογονιμότητα: Γιατί δεν μπορώ να γίνω μανούλα;

Υπογονιμότητα: Γιατί δεν μπορώ να γίνω μανούλα;

Σε γενικές γραμμές, στο περίπου 65-70% των περιπτώσεων υπογονιμότητας ευθύνεται μοιρασμένα είτε ο ανδρικός (30-35%) είτε ο γυναικείος (30-35%) παράγοντας

Υπογονιμότητα: Γιατί δεν μπορώ να γίνω μανούλα;
Υπογονιμότητα ονομάζεται η αποτυχία σύλληψης ενός ζευγαριού το οποίο συνευρίσκεται ερωτικά με ικανοποιητική συχνότητα σε κάθε κύκλο ( >8 επαφές το μήνα) για μια περίοδο 12 μηνών, εφόσον η υποψήφια μητέρα είναι κάτω από 35 ετών. Αν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από 35 χρονών τότε η περίοδος δοκιμασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες. Εκτιμάται ότι μόνο το 85% όλων των φυσιολογικών ζευγαριών θα πετύχουν εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο.

Η – υπογονιμότητα – χαρακτηρίζεται σαν πρωτοπαθής, αν δεν έχει επιτευχθεί ποτέ εγκυμοσύνη και σαν δευτεροπαθής, όταν έχει επιτευχθεί στο παρελθόν εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από την έκβασή της.

“Η υπογονιμότητα είναι πλέον ένα κοινό πρόβλημα, επηρεάζοντας 1 στα 5 με 6 ζευγάρια στον Δυτικό κόσμο (περίπου 20%) με μια αυξητική τάση η οποία οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως πχ κοινωνικά (καθυστέρηση της μητρότητας), ή περιβαλλοντικά (πχ χημικές ουσίες, απορρυπαντικά, ρυπογόνα κλπ που επηρεάζουν την αναπαραγωγή)…”

Κλείσιμο
– Ποια είναι τα αίτια της υπογονιμότητας;

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από έναν παράγοντες. Ορισμένα αίτια υπογονιμότητας είναι εύκολο να αναγνωρισθούν και να θεραπευτούν, ενώ άλλα όχι.

Σε γενικές γραμμές, στο περίπου 65-70% των περιπτώσεων υπογονιμότητας ευθύνεται μοιρασμένα είτε ο ανδρικός (30-35%) είτε ο γυναικείος (30-35%) παράγοντας, ενώ σ’ένα 15-20% των περιπτώσεων ευθύνονται και οι δύο πλευρές. Τέλος, υπάρχει μια ομάδα περίπου 15-20%, στην οποία τα αιτία της υπογονιμότητας είναι άγνωστα (ανεξήγητη υπογονιμότητα), αν και η ομάδα αυτή μειώνεται σταδιακά χάρη στην επιστημονική πρόοδο και στα μέσα διάγνωσης.

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αν κανείς δει τη γονιμότητα σαν μία μαθηματική εξίσωση θα πρέπει να την ορίσει ως το άθροισμα της γονιμότητας της γυναίκας και της γονιμότητας του άνδρα. Γι’αυτό εξάλλου όταν προκύπτει θέμα γονιμότητας, το ζευγάρι αξιολογείται ταυτόχρονα και δεν εξετάζεται μόνο ο ένας εκ των δύο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης