Νόσος Alzheimer – εξασκήστε τη μνήμη σας!

Νόσος Alzheimer – εξασκήστε τη μνήμη σας!

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ελαφρά

Νόσος Alzheimer – εξασκήστε τη μνήμη σας!
H νόσος Alzheimer είναι ένα είδος άνοιας που προκαλεί – βαθμιαία εκφύλιση του εγκεφάλου – και έχει ως αποτέλεσμα την προϊούσα έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και στα προχωρημένα στάδια και της κινητικότητας. 

Άνοια επίσης, μπορούν να προκαλέσουν – τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (μεγάλα και μικρά) – οι όγκοι του εγκεφάλου, το AIDS, διάφορες εγκεφαλίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα του θυρεοειδούς, διάφορα φάρμακα κ.ά.

Το Alzheimer είναι νόσος άγνωστης μέχρι σήμερα αιτιολογίας. Ωστόσο σε ορισμένες έρευνες διαπιστώθηκε ότι μέχρι και το 40% των πασχόντων έχει οικογενειακό ιστορικό με νόσο Alzheimer, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι εμπλέκονται  γενετικοί παράγοντες. Η γενετική υπόθεση ενισχύεται επίσης από μελέτες διδύμων που δείχνουν ότι στους  μονοζυγώτες διδύμους εμφανίζεται σε υψηλότερο ποσοστό η νόσος συγκριτικά με τους διζυγώτες.

Κλείσιμο
Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ελαφρά (διαταραχές της μνήμης: ο ασθενής ξεχνά τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ συνήθως θυμάται με λεπτομέρειες τα παλιά). Πολλές φορές η κατάσταση θεωρείται φυσιολογική γήρανση και αυτό κάνει δύσκολη την πρώιμη διάγνωση. Καθώς η νόσος Alzheimer εξελίσσεται και οι νοητικές λειτουργίες εκπίπτουν σταδιακά, ο ανοϊκός άρρωστος οδηγείται σε πλήρη αποδιοργάνωση της ζωής και της προσωπικότητάς του. Στο τέλος, γίνεται ανίκανος να φροντίσει τον εαυτό του και έτσι εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς του.



Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης