Μπιλ Γκέιτς: Τρομοκράτες μπορούν να σκοτώσουν 30 εκατ. ανθρώπους με βιολογικά όπλα

Μπιλ Γκέιτς: Τρομοκράτες μπορούν να σκοτώσουν 30 εκατ. ανθρώπους με βιολογικά όπλα

Οι προβλέψεις του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη για μία πιθανή πανδημία - Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην αποσύρουν τη χρηματοδότηση στην έρευνα

Μπιλ Γκέιτς: Τρομοκράτες μπορούν να σκοτώσουν 30 εκατ. ανθρώπους με βιολογικά όπλα
Το σενάριο ενός μαζικού βιολογικού όπλου, ή ενός μικροβίου που θα μεταδίδεται μέσω του αέρα και θα προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, ούτε καινούργιο είναι, ούτε απίθανο. Όταν όμως ακούγεται από το στόμα του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, του Μπιλ Γκέιτς, με αναφορά και στη διεθνή τρομοκρατία, τότε αρχίζει να λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις.

Όως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι ένας παθογόνος ιός, που θα μεταφέρεται μέσω του αέρα, είναι πιθανό να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία, σκοτώνοντας ακόμη και 30 εκατ. ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο!

Για να δώσουμε ένα μέγεθος της δραματικότητας των προειδοποιήσεων του μεγάλου επιχειρηματία και χρηματοδότη ερευνών, το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα έπληξε χώρες στην Αφρική και επέφερε το θάνατο σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, το 2014.

Κλείσιμο
Ο Μπιλ Γκέιτς προέβη στις δραματικές αυτές προβλέψεις-προειδοποιήσεις, μετά την ανακοίνωση για τις περικοπές στα κονδύλια που δαπανούνται στην Global Health Security Agendaμ η οποία δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα του Έμπολα, με τη συμμετοχή 49 χωρών. Βασική της ασχολία ήταν η έρευνα και χρηματοδότηση μέσω αποτροπής ενός εγκληματικού σχεδίου δημιουργίας βιολογικού όπλου και τρόπους αντιμετώπισης αν εκδηλωθεί μία επίθεση με βιολογικά όπλα ή αν ξεσπάσει μία νέα επιδημία στον κόσμο.

Από τις 49 χώρες που συμμετείχαν εξ αρχής, το Σεπτέμβριο του 2019 αναμένεται να αποχωρήσουν οι 10. Μεταξύ τους θα είναι η Κίνα, η Αϊτή, η Ρουάντα, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν απέκλεισε ακόμη και το σενάριο της τρομοκρατίας, καθώς ένα βιολογικό όπλο μαζικής καταστροφής είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί σε μη κυβερνητικά εργαστήρια, από τρομοκρατικές ομάδες.

Τόνισε, δε, πως «μπορεί ο κόσμος να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο ή το μέγεθός του, αλλά η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, κόστισε τη ζωή σε 100 εκατ. ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο».

Ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας στον πλανήτη, ο οποίος χρηματοδοτεί έρευνες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και όχι μόνο ασθενειών, είχε και καλά νέα να πει, καθώς όπως τόνισε «το καλό είναι ότι με την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, έχουν ανακαλυφθεί νέα εμβολία και φάρμακα που μπορούν να αποτρέψουν τις επιδημίες να εξαπλωθούν και να τεθούν εκτός ελέγχου».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι να προετοιμαζόμαστε εντατικά και με όλες τις δυνάμεις μας, για μία πιθανή πανδημία, ακόμη και για το ενδεχόμενο μίας επίθεσης με βιολογικά όπλα».

Με άλλα λόγια, ο Μπιλ Γκέιτς απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην εγκαταλείψει τις επενδύσεις στην έρευνα, καθώς το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται εν πολλοίς από τις άμυνες που μπορεί να αναπτύξει, ακόμη και απέναντι στο χειρότερο σενάριο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης