Μήπως πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές;

Μήπως πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές;

Τις τελευταίες δεκαετίες διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα ψυχικών διαταραχών εμφανίζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Μήπως πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές;
Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε μια ομάδα διαταραχών που περιγράφεται με τον όρο «φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών».

Τις τελευταίες δεκαετίες διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα ψυχικών διαταραχών εμφανίζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτή η ομάδα διαταραχών ονομάζεται: «φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών» (obsessive compulsive spectrum disorders) και χαρακτηρίζεται από ομοιότητες που αφορούν την κλινική συμπτωματολογία, την επιδημιολογία, τη συννοσηρότητα, τους εμπλεκόμενους βιολογικούς συντελεστές και την ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή.

Στις διαταραχές που έχουν προταθεί και συγκροτούν το φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών περιλαμβάνονται:
η σωματοδυσμορφική διαταραχή, η υποχονδρίαση, η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία, η αυτιστική διαταραχή, η διαταραχή Tourette, η τριχοτιλλομανία, η παθολογική χαρτοπαιξία, η κλεπτομανία και μια σειρά άλλων διαταραχών.
Κλείσιμο

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας παρατηρείται αυξημένο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον από την παγκόσμια ψυχιατρική κοινότητα για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ). Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και για μια ομάδα διαταραχών, οι οποίες αν και ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες διαταραχών, φαίνεται να σχετίζονται με την ΙΨΔ και συγκροτούν μια ομάδα διαταραχών που συχνά αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «φάσμα ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών».

Φαίνεται ότι οι διαταραχές αυτές έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την ΙΨΔ και πιο συγκεκριμένα χαρακτηρίζονται, εκτός των άλλων, από ιδεοληπτικού τύπου σκέψεις και ψυχαναγκαστικού τύπου συμπεριφορές. Σε αυτήν την ομάδα διαταραχών φαίνεται ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και σε άλλες παραμέτρους, όπως: στη συννοσηρότητα, τους βιολογικούς αιτιοπαθογενετικούς παράγοντες και τη φαρμακευτική ανταπόκριση στη θεραπεία, ειδικά με εκλεκτικούς αναστολής επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs).

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης