Πρωτοχρονιά: Η ημέρα των αποφάσεων (που όμως δύσκολα τηρούνται)

Πρωτοχρονιά: Η ημέρα των αποφάσεων (που όμως δύσκολα τηρούνται)

Συμβουλές για να πετύχουμε τους στόχους μας

Πρωτοχρονιά: Η ημέρα των αποφάσεων (που όμως δύσκολα τηρούνται)
Αποφάσεις για τα πάντα και ιδίως για όσα τους στενοχωρούν και τους βλάπτουν παίρνουν αρκετοί άνθρωποι όταν ξεκινά μια νέα χρονιά. 

Οι περισσότερες αποφάσεις αφορούν την απώλεια βάρους, την υγιεινή διατροφή, τη διακοπή του καπνίσματος, την αποταμίευση και την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων, την αλλαγή του τρόπου ζωής. Ωστόσο η ισχυρή βούληση δείχνει να ατονεί όταν περνούν οι μέρες και μπαίνουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας. 

Σε δειγματοληπτική έρευνα του Κολεγίου Μάριστ της Νέας Υόρκης προέκυψε ότι το 44% των ανθρώπων έχουν πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν μια σημαντική απόφαση στην προσωπική τους ζωή το 2018. 

Πιο συχνά, οι μετέχοντες στην έρευνα σχεδιάζουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι (12%) και να χάσουν βάρος (10%). Με 9% ακολουθούν οι αποφάσεις για υγιεινή διατροφή, άσκηση και εύρεση καλύτερης δουλειάς. 

Κλείσιμο
Μακραίωνη παράδοση

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται λόγω των διακοπών ή του χρόνου που περνούν με την οικογένειά τους. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα αποτελεί μάλλον μια παράδοση χιλιάδων ετών. Οι άνθρωποι υπόσχονταν, κυρίως φωναχτά, διάφορα πράγματα στον εαυτό τους και τους γύρω τους. Μεταξύ αυτών, η αφοσίωσή τους στο βασιλιά, η πίστη τους στους θεούς και ο σεβασμός στους νόμους. 

Δύσκολο να τηρηθούν οι υποσχέσεις


Πάντως σήμερα, οι αποφάσεις δεν αφορούν τόσο στα κοινά, αλλά σε πιο προσωπικά θέματα, που έχουν να κάνουν με την αυτοβελτίωση κάθε ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει όμως ότι λιγότερο από ένας στους δέκα ανθρώπους (8%) καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις στον εαυτό του για περισσότερους από λίγους μήνες.

Μια φιλόδοξη απόφαση είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής στις παλαιές συνήθειες. Ως εκ τούτου, οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς. Επίσης, συστήνουν να αλλάζουμε ένα πράγμα κάθε φορά. 

 Στο ίδιο πλαίσιο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας σε δικούς μας ανθρώπους ώστε να μας συμπαρίστανται. Ειδάλλως, χρειάζεται περισσότερη δύναμη θέλησης. 

Σε κάθε περίπτωση, η Πρωτοχρονιά προσφέρεται για αποφάσεις, καθώς έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να τηρηθούν, απ' ότι σε άλλες περιστάσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης