Ξεχάστε τον Ωρίωνα: Αστρονόμοι «βαφτίζουν» τους αστερισμούς σε «Χάρι Πότερ» και Μπολτ!

Ξεχάστε τον Ωρίωνα: Αστρονόμοι «βαφτίζουν» τους αστερισμούς σε «Χάρι Πότερ» και Μπολτ!

Στόχος να δοθεί  ώθηση στον τομέα της αστρονομίας, καθώς σχεδόν τα 3/4 των παιδιών παραδέχονται ότι δεν έχουν κοιτάξει ποτέ τον ουρανό για να εντοπίσουν τους αστερισμούς, ενώ λιγότερο από 1/4 αυτών είναι ικανό να αναγνωρίσει ακόμη και ένα αστέρι

Ξεχάστε τον Ωρίωνα: Αστρονόμοι «βαφτίζουν» τους αστερισμούς σε «Χάρι Πότερ» και Μπολτ!
Οι αστερισμοί από τον Ωρίωνα μέχρι την Μεγάλη Άρκτο έχουν διδαχθεί στους περισσότερους από εμάς στο σχολείο. Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γυαλιά του Χάρι Πότερ και ο Τζαμαϊκανός δρομέας, Γιουσέιν Μπολτ θα είναι πιο εύκολο να τα θυμούνται οι σύγχρονοι μαθητές.

Σε ένα στοίχημα να προσελκύσουν όλο και περισσότερους νεαρούς στον νυχτερινό ουρανό, μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ αποφάσισε να επιλέξει ονόματα για τους αστερισμούς διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας. 

Αντί για τα δύσκολα λατινικά ονόματα όπως Μέγας Κύων και  Μικρή Άρκτος, ονόμασαν τους νέους αστερισμούς ως Πάντινγκτον, Μπολτ και Πότερ. 

Κλείσιμο


Αν κοιτάξετε αρκετά προσεκτικά και χρησιμοποιήσετε ορισμένα αστέρια από τους υπάρχοντες αστερισμούς, μπορείτε να ξεχωρίσεται τα γυαλιά του Χάρι Πότερ, της μπότες του Paddington και τον πιο γρήγορο άνθρωπο στον κόσμο, τον Γιουσέιν Μπολτ να σχηματίζει την πασίγνωστη πόζα του με το βέλος.

Οι νέοι αυτοί αστρικοί σχηματισμοί ευελπιστούν να δώσουν μία ώθηση στον τομέα της αστρονομίας, καθώς σχεδόν τα 3/4 των παιδιών παραδέχονται ότι δεν έχουν κοιτάξει ποτέ τον ουρανό για να εντοπίσουν τους αστερισμούς, ενώ λιγότερο από 1/4 αυτών είναι ικανό να αναγνωρίσει ακόμη και ένα αστέρι. 



Η φοιτήτρια φυσικής Emma Willett, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι «οι αστερισμοί που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή έχουν πολύπλοκα λατινικά ονόματα και συχνά το σχήμα τους δεν ανταποκρίνεται στο όνομά τους. Η Κασσιόπεια για παράδειγμα που υποτίθεται ότι μοιάζει μία αρχαία βασίλισσα να κάθεται σε θρόνο, περισσότερο μοιάζει με ζιγκ ζαγκ»

«Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες εκδοχές για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ενδιαφερθούν περισσότερο για το διάστημα και την αστρονομία και να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά αστρονόμων», πρόσθεσε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης