Γιατί ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ακούν ήχο κοιτώντας αυτό το... αθόρυβο GIF;

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ακούν ήχο κοιτώντας αυτό το... αθόρυβο GIF;

Εσείς ακούτε το γδούπο από τον πυλώνα που κάνει σχοινάκι;

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ακούν ήχο κοιτώντας αυτό το... αθόρυβο GIF;
Μια παράξενη εικόνα τύπου GIF που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έχει «διχάσει» τους χρήστες των social media, με κάποιους από αυτούς να ισχυρίζονται ότι ακούν ξεκάθαρα έναν... γδούπο κοιτώντας τη, παρά το γεγονός ότι είναι τελείως... αθόρυβη!

Το GIF δείχνει έναν πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος να κάνει «σχοινάκι» με τα καλώδια, και κάθε φορά που προσγειώνεται στο έδαφος η οθόνη τρεμοπαίζει λιγάκι, δημιουργώντας μια πολύ αποτελεσματική ακουστική ψευδαίσθηση.

Ειδικότερα, αρκετά άτομα που την κοιτάζουν πιστεύουν ότι ακούνε έναν υπόκωφο ήχο, που στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει!

Κλείσιμο
Το GIF πόσταρε στον λογαριασμό της στο Twitter η Δρ. Lisa DeBruine, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ρωτώντας αν ήξερε κάποιος γιατί δημιουργείται αυτή η ψευδαίσθηση από την κινούμενη εικόνα.

Σε δημοσκόπηση που έκανε η ίδια online 75% των 15.000 συμμετεχόντων ισχυρίστηκαν ότι ακούν τον προαναφερόμενο ήχο, ενώ μόλις το 14% απάντησε ότι δεν άκουγε τίποτα.

Πάντως, η πιο κατατοπιστική απάντηση για την παράξενη επίδραση που έχει αυτή η εικόνα προήλθε από τον χρήστη Mr Punkin που εξήγησε ότι πρόκειται για ένα «ακουστικό αντανακλαστικό». «Νομίζω ότι πολλοί ακούνε ήχο επειδή το Gif δίνει την ψευδαίσθηση ενός κύματος που το ανθρώπινο σύστημα ακοής περιμένει να ακούσει και προετοιμάζεται για αυτό για να μην ενοχληθεί. Είναι μια αντίδραση του αφτιού που θυμίζει το ζάρωμα των ματιών όταν περιμένουν ένα δυνατό φως».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης