Επτά συνήθειες που πρέπει να έχετε «υιοθετήσει» πριν τα 30

Επτά συνήθειες που πρέπει να έχετε «υιοθετήσει» πριν τα 30

Απολαύστε τη ζωή σας και δημιουργήστε ισχυρούς δεσμούς με τους καλύτερους

Επτά συνήθειες που πρέπει να έχετε «υιοθετήσει» πριν τα 30
Για τους περισσότερους τα 30 είναι μία δεκαετία που συνδέεται με την ωριμότητα, καθώς στα 20 μας, ακόμα, εξερευνούμε αυτό που είμαστε και αυτό που θέλουμε. 

Η δεκαετία πριν τα 30 μας, είναι μία δεκαετία καθοριστική για την μετέπειτα ζωή μας.

Οι συνήθειες που δημιουργούμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τείνουν να αποτελέσουν το θεμέλιο της ενήλικης ζωής μας, ενώ η δημιουργία ισχυρών συνηθειών μπορεί να αποτελέσει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. 

Κλείσιμο
Ποιες, λοιπόν, είναι οι συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσετε από νωρίς για να μπορέσετε να απολαύσετε μία επιτυχημένη ζωή αργότερα;

1. Μάθετε από την κάθε αποτυχία

«Η μάθηση είναι σαν τον προγραμματισμό στον υπολογιστή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας και επενδυτής James Altucher. 

Ανεξάρτητα από το οικονομικό, πνευματικό και ηθικό σας υπόβαθρο, θα έρθετε αντιμέτωποι με τρομερά λάθη και θα πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε απροσδόκητες και άδικες προκλήσεις.

Μπορεί οι καταστάσεις αυτές να σας δυσαρεστούν εκείνη τη στιγμή, αλλά αυτά που θα αποκομίσετε θα σας κάνουν πιο δυνατούς γι' αυτό, «απλά χαλαρώστε», όπως λέει ο Altucher και συμπληρώνει: «Αυτά τα πράγματα πρόκειται να συμβούν. Απολαύστε τα. Δεν μπορείτε να τα αποφύγετε. Αυτές είναι ευκαιρίες μάθησης. Αυτός είναι ο μοναδικός σας στόχος». 

2. Πάρτε ελεγχόμενα ρίσκα

«Χωρίς οικογένεια που να περιμένει να "φάει" από εσάς και χωρίς εξαρτώμενα πρόσωπα που βασίζονται σε εσάς, τα 20 σας είναι αναμφίβολα, η δεκαετία για να κάνετε ένα άλμα και να ακολουθήσετε το πάθος σας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Jessie Goldenberg, η οποία εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στα ΜΜΕ λίγο μετά το κολέγιο για να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση, στο χώρο της μόδας και της ένδυσης, το Nomad.

Φυσικά τα ρίσκα δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτα, καθώς μπορούν να αποβούν το ίδιο μοιραία με την καταστολή των ονείρων σας και των φιλοδοξιών σας. 

Ο Tim Ferriss, συγγραφέας του βιβλίου «Η 4η εργάσιμη εβδομάδα» προτείνει μια απλή άσκηση για να κάνετε τα ρίσκα σας, πιο ελεγχόμενα:

i. Χωρίστε ένα κομμάτι χαρτί σε τρεις στήλες.

ii. Στην πρώτη στήλη, σημειώστε όλα αυτά που μπορούν να σας συμβούν σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειάς σας.

iii. Στη δεύτερη στήλη, καθορίστε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μετριάσετε τη πιθανότητα να συμβούν τα παραπάνω.

iv. Στην τρίτη στήλη, σκεφτείτε πώς θα ανακάμψετε από κάθε σενάριο που φανταστήκατε και γράψατε στην πρώτη στήλη.

3. Συναναστραφείτε με εκείνους που σας κάνουν καλύτερους

Ο επιχειρηματίας και συγγραφέας Ben Casnocha συνεργάστηκε στενά με τον ιδρυτή του LinkedIn και τον πρόεδρο Reid Hoffman για αρκετά χρόνια και ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μάθημα που του έμαθε ο Hoffman ήταν ότι «είστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων που περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί».

Γι' αυτό μείνετε μακριά από τοξικές σχέσεις είτε επαγγελματικές είτε ερωτικές είτε φιλικές.

Ο ιδρυτής του Raintees, Beth Doane, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αν θέλετε πραγματικά να φτάσετε στο υψηλότερο σημείο σας, πρέπει να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας προκαλούν, οι οποίοι είναι ισχυροί όταν είστε αδύναμοι και εργάζονται εξίσου σκληρά ή πιο σκληρά από εσάς».



4.  Φροντίστε την υγεία σας

Η υγεία είναι πολύτιμη, γι' αυτό φροντίστε να την προστατεύσετε από νωρίς. Προτιμήστε να μειώσετε τις κακές συνήθεις του φαγητού και του ποτού και επιλέξτε ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής, πριν αρχίσουν να μπαίνουν οι φυσικοί περιορισμοί της ηλικίας.

Όπως αναφέρει η Meggie Sutherland: «Τα hangovers σας θα είναι τόσο κακά στα 28 σας και η ιδέα να μην πιείτε καθόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σας φανεί εξαιρετική».

5. Αγαπήστε αυτό που κάνετε


Ο αξέχαστος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apple, Steve Jobs, έδωσε μία από τις πιο ξεχωριστές ομιλίες στο Στάνφορντ, το 2005, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

Ο ίδιος είχε αναφέρει:

«Η σκέψη ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που συνάντησα ποτέ και με βοήθησε να κάνω τις μεγάλες επιλογές στη ζωή». 

Ο Jobs δήλωσε ότι αυτή η νοοτροπία θα σας κάνει να κατανοήσετε τη σημασία της δουλειάς σας, «και ο μόνος τρόπος να κάνετε σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε» ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει:

«Εάν δεν το έχετε βρει ακόμα, συνεχίστε να ψάχνετε. Μην εγκαταλείπετε. Όπως με όλα τα θέματα της καρδιάς, θα καταλάβετε πότε θα το βρείτε». 



6. Επενδύστε στο μέλλον

Αν θέλετε να απολαύσετε μία ζωή με λιγότερο άγχος, τότε καλό είναι να μάθετε από νωρίς τη δύναμη της αποταμίευσης.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποταμιεύετε ένα μέρος του μισθού σας σε κάποιο ταμείο έκτακτης ανάγκης, ή να έχετε ένα χρηματικό ποσό στην άκρη που δε θα το αγγίζετε μέχρι να το χρειαστείτε. 

Μη ξεχνάτε ότι όσο πιο νωρίς το ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο!

7. Μη βάζετε στο περιθώριο την προσωπική σας ζωή

Στην προσπάθεια μας να ακολουθήσουμε μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα, θέτουμε στο περιθώριο την προσωπική μας ζωή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που «ξυπνάμε» έπειτα από χρόνια και έχουμε μετανιώσει για πολλά πράγματα που δεν κάναμε.

Μάθετε να εκτιμάτε αυτά που έχετε ήδη έχετε καταφέρει και επιτύχει. Και αν έχετε εμμονή με τη δουλειά σας, καταλάβετε, από νωρίς, ότι θα είστε πιο παραγωγικοί αν μάθετε, παράλληλα, να απολαμβάνετε και την προσωπική σας ζωή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης