PROTOTHEMA

Ζωή

Επιλογή Κατηγορίας

Τι είναι η «κρίση πανικού» και πώς την αντιμετωπίζουμε

Τι είναι η «κρίση πανικού» και πώς την αντιμετωπίζουμε

Γράφει η Ελευθερία Μελ. Μουστάκα - Κλινικός Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια (MSc)

Καθημερινά ακούμε γύρω μας πολλούς ανθρώπους να χαρακτηρίζουν μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται, ως κρίση πανικού και όταν ερωτηθούν για το τι ακριβώς βιώνουν στην κρίση αυτή, δεν μπορούν να το περιγράψουν. Είναι πράγματι κρίσεις πανικού ή κάτι άλλο; Πώς ορίζονται οι κρίσεις αυτές και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε σωστά;


Αρχικά, ως κρίση πανικού ορίζεται η ξαφνική εμφάνιση έντονου άγχους και φόβου, η οποία βιώνεται ως ιδιαίτερα τρομακτική από το άτομο. Η καρδιά αρχίζει να χτυπάει έντονα και υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή. Το άτομο νιώθει σαν να πεθαίνει ή σαν να τρελαίνεται...

Σε πολλές περιπτώσεις οι κρίσεις αυτές εμφανίζονται απροειδοποίητα (όταν περπατάς στο δρόμο, όταν οδηγείς, όταν δουλεύεις), ενώ κάποιες άλλες φορές προηγείται κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Μπορεί ακόμα και να εμφανιστούν όταν το άτομο είναι ήρεμο ή όταν κοιμάται. Στην περίπτωση που εμφανίζονται επανειλημμένα, τότε συνήθως πυροδοτούνται από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα (όπως το να έχεις προγραμματίσει να κάνεις μία δημόσια ομιλία, να ψωνίσεις σε ένα πολυκατάστημα), το οποίο θεωρείται απειλητικό και δύσκολα διαχειρίσιμο για το άτομο.


Διαβάστε περισσότερα στο kontasou
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Δρ Ελένη10/09/201710:03

Κυρίως μείνετε μακριά από ψυχιάτρους που υπερσυνταγογραφούν, για ψύλλου πήδημα, πανάκριβα πρωτότυπα SSRIs αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά χάπια αυξάνουν τις αυτοκτονίες, τη βίαιη συμπεριφορά, τις δολοφονίες! Ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνητικών μελετών σε εκατομμύρια ασθενείς στην Αγγλία και στην Αμερική.

Απάντηση
Με συμπαθεια10/09/201714:18

Κρίση πανικου..!Τι πιο χειρότερο για όσους ξερουν.Αγαπητή μου κυρία,ειλικρινά πιστεύεται ότι την ώρα της ΚΡΙΣΗΣ γίνεσαι καλά με τι?Με λόγια?Εκείνη την ώρα ο ασθενής βιώνει ΤΡΑΓΙΚΑ και ΠΑΡΑΛΟΓΑ συναισθήματα που ΔΕΝ υφίστανται.Δεν ακούει,δε βλέπει τίποτα. Η κατάσταση επείγει.Γιαυτο λέγεται και κρίση! Η θεραπεία δε κρατά πολύ.Συνηθως τρεις μήνες είναι αρκετοί.Ποσα χρήματα θες για τα χαπακια?Και πόσα χρήματα για ψυχοθεραπείες που κρατάνε χρόνια??Και κάποιες φορές με αμφίβολα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν λοιπόν ο ασθενής ότι και αν αποφασισει,να το ψάξει ΚΑΛΑ. Τα χάπια όταν τα παίρνει κάποιος ακολουθώντας Πιστά τις οδηγίες του Καλού ψυχιάτρου,και γιατί όχι και με τη συνεργασία ενός εξίσου Καλού ψυχολόγου..κάνουν θαύματα. Αλλά ,,και το ξανατονιζω,ο ψυχολόγος ίσως είναι για ΠΡΙΝ τη κρίση. Στη κρίση....Άστα και βραστα !!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία