Στίβος για παιδιά στο ΟΑΚΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Στίβος για παιδιά στο ΟΑΚΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Στην πρότυπη ακαδημία στίβου Atfa στο ΟΑΚΑ τα παιδιά δεν μαθαίνουν απλώς να τρέχουν – Καλλιεργούν προσωπικότητα και χαρακτήρα

Στίβος για παιδιά στο ΟΑΚΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη, προφυλάσσει από την παιδική παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα με αυτή σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ επηρεάζει και τη σχολική επιτυχία των παιδιών. Τα οφέλη της άσκησης και του αθλητισμού στην υγεία των παιδιών είναι πολλαπλά, ιδιαίτερα στο σύγχρονο τρόπο ζωής που οι καθιστικές δραστηριότητες (διάβασμα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση) καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις επίσημες οδηγίες από παγκόσμιους ειδικούς οργανισμούς, ένα παιδί θα πρέπει να εξασφαλίζει την ημέρα περίπου 60 λεπτά άσκησης, αρκεί το είδος της να συμβαδίζει με τις προτιμήσεις του. Αρκεί το παιδί να αγαπήσει την άθληση και να την υιοθετήσει ως τρόπο ζωής, ώστε να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική του υγεία. 

Σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί και η πρότυπη ακαδημία στίβου
«Atfa»
Κλείσιμο
στο ΟΑΚΑ με επικεφαλής τον πρωταθλητή στο άλμα εις ύψος και καθηγητή φυσικής αγωγής, Μιχάλη Τομαρά. 

Ανέκαθεν ο στίβος ονομαζόταν ως «κλασικός αθλητισμός». Το βασικό άθλημα των αγώνων της αρχαίας Ελλάδος, ο «βασιλιάς των ολυμπιακών αθλημάτων», η βάση όλων των αθλημάτων που εξελίσσει τις διαφορετικές ικανότητες του ανθρώπου. Γι’ αυτό και θεωρείται ως η ιδανική αρχή για την ενασχόληση των παιδιών με την πρώιμη φάση του αθλητισμού. 

Όμως αυτό που συμβαίνει στην ακαδημία «Atfa»
, είναι κάτι διαφορετικό. «Σκοπός μας» λέει ο κ. Τομαράς, «είναι η προαγωγή της υγείας και της φυσικής ευεξίας, η αύξηση της δύναμης, της ταχύτητας, της αντοχής, η βελτίωση της ευλυγισίας και η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της αυτοπειθαρχίας».
Εγκατεστημένη στα προπονήτρια γήπεδα, η ακαδημία «Atfa» απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν να αθλούνται, ενώ τα αθλήματα στίβου συνδυάζονται με τέτοιου είδους παιχνίδια που προάγουν τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τον ευγενή συναγωνισμό και την αριθμητική. 

«Μέσα από αυτά τα παιχνίδια, τα παιδιά θα μπορέσουν αργότερα ακόμα και σε άλλο άθλημα, είτε ομαδικό είτε ατομικό που δεν έχει σχέση με τον στίβο να το κάνουν με επιτυχία, διότι έχουν δυναμώσει και έχουν δημιουργήσει μία δυνατή βάση στο μυϊκό τους σύστημα, τον ρυθμό τους αλλά και τον συντονισμό τους» αναφέρει ο κ. Τομαράς. 



Στην πρότυπη ακαδημία στίβου «Atfa» στο ΟΑΚΑ όλα είναι μελετημένα και δημιουργημένα από εκπαιδευτικούς-καθηγητές φυσικής αγωγής πρώην πρωταθλητές στίβου, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δουλέψει επί σειρά ετών σε ιδιωτικά σχολεία. Όλοι πάντως έχουν εμπειρία σε παιδικά τμήματα εδώ και χρόνια, σε φορείς και μεγάλους συλλόγους που είχαν πάντα να κάνουν με την εκμάθηση αθλημάτων στίβου σε παιδιά. «Μέλημα μας είναι να φέρουμε τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και να τον αγαπήσουν» προσθέτει οκ. Τομαράς εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει στο ΟΑΚΑ:

 «Ο τρόπος που δημιουργήσαμε την προπόνηση του στίβου εδώ και 5 χρόνια που άνοιξε η ακαδημία μας, μας έχει κάνει να ξεχωρίσουμε και φυσικά να είμαστε μοναδικοί στο είδος μας. Αυτό που κάναμε είναι ότι μετατρέψαμε τον βαρετό στίβο που κάναμε παλιά- δηλαδή ένα βαρετό τρέξιμο με πολλούς γύρους και όλο ασκήσεις – σε ένα σκηνικό διαδραστικού παιχνιδιού με τα αθλήματα του στίβου αλλά και με έναν κατάλληλο και μοναδικό εξοπλισμό. Τα παιχνίδια λοιπόν έχουν δημιουργηθεί από τη φαντασία μας. Αυτό κάνει τα παιδιά να ξετρελαίνονται διότι είναι καινούργια παιχνίδια που δεν τα έχουν ξαναπαίξει. Είναι παιχνίδια που εξασκούν την μνήμη την αριθμητική, τη συγκέντρωση την υπομονή και μερικές φορές περιέχουν και απλές λέξεις στα αγγλικά. Φυσικά αν δε το δουν οι γονείς και δεν το ζήσουν από κοντά τα παιδιά, δεν θα το καταλάβουν μόνο από μία περιγραφή. Όλα αυτά λοιπόν τα παιχνίδια έχουν βάση και συνδέονται με τον στίβο. Και τι καλύτερο από το να τα κάνουν τα παιδιά με ανθρώπους που είναι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί παράλληλα».




Σε ποια παιδιά απευθύνονται αυτά τα παιχνίδια; «Ο στίβος δεν έκανε, ούτε κάνει διακρίσεις. Είναι για όλα τα παιδιά. Τα αδύναμα, τα δυνατά, τα εύσωμα, τα λιγνά, τα παιδιά που δεν είναι γρήγορα και δεν έχουν άλμα ή αντοχή, τα παιδιά που δεν είναι “δημοφιλή” ή δεν έχουν πολύ δυνατό χαρακτήρα. Ο στίβος για τα παιδιά μπορεί να είναι η έξοδος από την καθημερινότητα και το βαρύ πρόγραμμα που έχουν, είναι ένας μικρός παράδεισος που έρχονται να εκτονωθούν και να χτίσουν δυνατό χαρακτήρα. Ο στίβος είναι ένας χώρος για να αποβάλλουν το άγχος τους και να κοινωνικοποιηθούν». 



Αυτό που καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί της ακαδημίας, είναι ότι το παιδί θα πρέπει να μυηθεί στον αθλητισμό από νωρίς, ώστε να υπάρξει ένα «πειραματικό» χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων κατά το οποίο το παιδί θα δείξει αν του αρέσει ο στίβος ή όχι. «Αν το παιδί δεν θέλει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο άθλημα που ξεκίνησε, τότε το σταματάμε και πάμε σε άλλο. Αυτό είναι κάτι που θέλει υπομονή και τύχη παράλληλα. Το σωστό λοιπόν για τους γονείς είναι να καταλάβουν πως όταν ένα παιδί αντιδράει, σημαίνει πως δεν θέλει και δεν τον σπρώχνουμε, ούτε το απειλούμε, ούτε του φωνάζουμε. Το παιδί μιλάει με την συμπεριφορά του και δείχνει τα πάντα. Εάν λοιπόν το παιδί χαίρεται με αυτό που κάνει και ζητάει και παραπάνω να κάνει και δούμε επίσης πως στεναχωρήθηκε αν μία φορά δεν πήγε στο μάθημα, επειδή δεν μπόρεσαν οι γονείς λόγω χρόνου να το πάνε, τότε σημαίνει πως το παιδί είναι πολύ ευτυχισμένο εκεί που αθλείται» λέει ο κ. Τομαράς. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρότυπη ακαδημία στίβου στο ΟΑΚΑ θα βρείτε στο atfa.gr  







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης