Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία: Χώρα γερόντων η Ελλάδα ως το 2050

Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία: Χώρα γερόντων η Ελλάδα ως το 2050

Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν) θα μειωθεί από 7 εκατομμύρια το 2015 σε 4,8-5,5 εκατομμύρια το 2050

Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία: Χώρα γερόντων η Ελλάδα ως το 2050
Χώρα γερόντων και μάλιστα, ασθενών: αυτή θα είναι η εικόνα της Ελλάδας σε λιγότερο από 15 χρόνια, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις των ειδικών.

Το 30% του πληθυσμού το 2030 θα είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων – από το 20% που είναι σήμερα. Καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, οστεοπόρωση και καρκίνος αποτελούν  τις «επτά πληγές» που θα πλήττουν τον πληθυσμό των ηλικιωμένων.
Τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας που έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, είναι δυσοίωνα και απογοητευτικά, σε κάθε επίπεδο, δημογραφικό, κοινωνικό, ασφαλιστικό.
 
«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα, για την κατανόηση και αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των υπερηλίκων. Θα πρέπει όλοι μαζί, κράτος, φορείς, κοινωνία, ΜΚΟ, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργικά ούτως ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν τη φροντίδα και τη στοργή που τους αξίζει. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υγιής και ενεργή γήρανση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον. Η ευχή μας για τους ηλικιωμένους πρέπει να είναι χρόνια πολλά, μα πάνω απ’ όλα χρόνια καλά» τονίζει, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.
Κλείσιμο
 
Έλλειμμα στο ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Καραϊτιανός, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης θα αποτυπωθεί τις επόμενες δεκαετίες. Το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί από τα 11 εκατομμύρια που είναι σήμερα  στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050.
 
Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύρια (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050. Επίσης, υπολογίζεται ότι το 2020 ένα στα 7 παιδιά που γεννιούνται θα έχουν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό.
 
Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν) θα μειωθεί από 7 εκατομμύρια το 2015 σε 4,8-5,5 εκατομμύρια το 2050. Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκατομμύρια το 2015 σε 3-3,7 εκατομμύρια.
 
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 20,7% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού! Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι σήμερα περίπου 14% και αναμένεται να υποχωρήσει το 2050 στο 10-12%. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951 και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τα 50 έτη. Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.
 
Η τρίτη ηλικία στην Ελλάδα
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και αποτελούν περίπου το 20,7% του πληθυσμού, καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία. Κάθε 5 χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα. Από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.
 
Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία και το  70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους. Επίσης, το 25% των υπερηλίκων παίρνουν περισσότερα από 5 φάρμακα.
 
Δράσεις και εκδηλώσεις  
 Το Υπουργείο Υγείας, με τη συνεργασία της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, οργανώνει το πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2016 για την πρόληψη και προαγωγή υγείας των ηλικιωμένων, με στόχο την αποφυγή πτώσεων και οστεοπορωτικών καταγμάτων. Οι δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα θα εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα πιλοτικά για το πρώτο χρονικό διάστημα και συντονισμένα κατόπιν, με στόχο την «άριστη κλινική πρακτική» για τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
 
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία διοργανώνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 09.30-13.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά καθώς και ανάλογες εκδηλώσεις στους δήμους Αμαρουσίου, Γαλατσίου και Αθήνας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης