Έρευνα: Γιατί οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι Γάλλοι αποφεύγουν να... χαμογελούν;

Έρευνα: Γιατί οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι Γάλλοι αποφεύγουν να... χαμογελούν;

Δείτε ποιες χώρες ερμηνεύουν το χαμόγελο ως σημάδι ανειλικρίνειας ή... βλακείας

Έρευνα: Γιατί οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι Γάλλοι αποφεύγουν να... χαμογελούν;
Οι περισσότεροι από εμάς ακούγαμε από μικροί πως το χαμόγελο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνουμε καλή «πρώτη εντύπωση» στις κοινωνικές αλλά και στις επαγγελματικές μας επαφές.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις χώρες. 

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε ο ψυχολόγος Kuba Krys, καθηγητής στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, ορισμένοι λαοί τείνουν να ερμηνεύουν αρνητικά το χαμόγελο, βλέποντάς το ως σημάδι ανειλικρίνειας ή ακόμη και... ανοησίας.

Κλείσιμο
Στη μελέτης του με αντικείμενο την «αποφυγή αβεβαιότητας» (τον βαθμό στον οποίο τα μέλη μιας ομάδας αισθάνονται άβολα όταν υπάρχει αβεβαιότητα και διφορούμενες καταστάσεις) ο Δρ. Krys ισχυρίζεται ότι το εν λόγω χαρακτηριστικό εντοπίζεται περισσότερο σε κοινωνίες οι οποίες δίνουν έμφαση στην πειθαρχία, την αυστηρή εκπαίδευση και τους κοινωνικούς τύπους.

Σε αυτές τις κοινωνίες, η διαφθορά γνωρίζει άνθηση και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι συνήθως αρκετά ασταθείς.

Οι κάτοικοι των χωρών που εμφανίζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι περισσότερο πιθανό να «δουν» καχύποπτα ένα χαμόγελο, θεωρώντας το υποκριτικό ή ακόμα και κοροϊδευτικό.

Προκειμένου να στηρίξει τη θεωρία του, ο καθηγητής διεξήγαγε μία έρευνα με χιλιάδες συμμετέχοντες από 44 χώρες, από τους οποίους ζητήθηκε να κρίνουν οχτώ πρόσωπα που χαμογελούσαν και οκτώ που δεν χαμογελούσαν.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες από ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία και το Ιράν, είχαν την τάση να χαρακτηρίζουν τα πρόσωπα που χαμογελούσαν ως «λιγότερο έξυπνα»....




Επίσης, για ορισμένες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Ζιμπάμπουε, το Ιράν και η Ρωσία, τα χαμογελαστά πρόσωπα φαίνονταν «λιγότερο ειλικρινή»...



Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, η διαφθορά σε μία κοινωνία αποδυναμώνει το μήνυμα ενός εξελικτικού ορόσημου, όπως είναι το χαμόγελο.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία ενδιαφέρουσα θεωρία, ωστόσο η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το φύλο και η κουλτούρα.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, τα δείγματα μπορεί να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά των πολιτισμών από τα οποία λήφθηκαν (π.χ. οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον φοιτητές στις περισσότερες χώρες).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης