Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε πατατάκια - Η επιστημονική απάντηση

Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε πατατάκια - Η επιστημονική απάντηση

Ποιος είναι ο ρόλος του αλατιού και του λίπους όταν καταναλώνουμε παχυντικά φαγητά, ήταν το επίκεντρο έρευνας

Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε πατατάκια - Η επιστημονική απάντηση
Οι επιστήμονες φαίνεται πως βρήκαν την απάντηση στο ερώτημα του γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε πατατάκια, μόλις δοκιμάσουμε ένα. 

Σύμφωνα με την έρευνα αποδεικνύεται πως δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο αλάτι και στη ζάχαρη, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε όλα τα παχυντικά φαγητά. Οι ερευνητές εξάλλου κατέληξαν πως η μεγάλη κατανάλωση αλατιού συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία. Στη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of Nutrition» φαίνεται πως το αλάτι παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αυξανόμενη όρεξή μας, όταν τρώμε λιπαρά φαγητά.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, έδωσαν σε 48 υγιείς ανθρώπους να δοκιμάσουν τρία σχεδόν πανομοιότυπα ποτά και τρία σχεδόν πανομοιότυπα γεύματα, στα οποία η μόνη διαφορά ήταν η ποσότητα αλατιού. Το πόρισμα του πειράματος αποκάλυψε πως το ποτό και το γεύμα με το περισσότερο αλάτι ήταν εκείνο που προτίμησαν και κατανάλωσαν σε μεγαλύτερη ποσότητα οι συμμετέχοντες. Πιο αναλυτικά, η γεύση του αλατιού έκανε τους ανθρώπους να καταναλώσουν 11% περισσότερο φαγητό, ανεξάρτητα από το πόσο λίπος περιεχόταν στα συστατικά.
Κλείσιμο

Ο κεντρικός ερευνητής και καθηγητής του πανεπιστημίου Deakin, Russell Keast, σχολίασε τη σημασία του ποσοστού, τονίζοντας: «Μέσα στη διάρκεια κάθε μέρας, το 11% πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό». Αποδείχθηκε, μάλιστα, πως το αλάτι δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε εκείνους με ιδιαίτερη ευαισθησία στη γεύση και τους υπόλοιπους. Όπως φάνηκε, το αλάτι προκάλεσε τη λαιμαργία και στις δυο κατηγορίες το ίδιο. 

Ο Keast μιλώντας για τη «δύναμη» του αλατιού στη γεύση μας, εξήγησε πως «οι άνθρωποι με μεγαλύτερη ευαισθησία στη γεύση του λίπους, συνήθως δεν τρώνε παραπάνω από όσο απαιτείται από τον οργανισμό μας. Παρ' όλα αυτά, μόλις τους προσφέρθηκε το αλατισμένο γεύμα, κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα με όλους τους υπόλοιπους, καθώς λόγω του αλατιού, δεν ένιωσαν το αίσθημα του κορεσμού».

Για την υπερφαγία, ωστόσο, ευθύνεται ως ένα ποσοστό και το λίπος, αφού τα υψηλά σε λιπαρά τρόφιμα παρασύρουν τους ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση. Το αλάτι, ωστόσο, φαίνεται πως είναι ο βασικός ένοχος για την άκρατη κατανάλωση  αλατισμένων φαγητών, όπως είναι τα αγαπημένα σε όλους πατατάκια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης