Η μοναξιά ανοίγει τον δρόμο στην αρρώστια και στον πρόωρο θάνατο

Η μοναξιά ανοίγει τον δρόμο στην αρρώστια και στον πρόωρο θάνατο

Η κοινωνική απομόνωση μειώνει την αποτελεσματικότητα του  ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου και αυξάνει το επίπεδο της χρόνιας φλεγμονής

Η μοναξιά ανοίγει τον δρόμο στην αρρώστια και στον πρόωρο θάνατο
Η μοναξιά δεν είναι μόνο ένα επώδυνο συναίσθημα, αλλά επίσης ένας παράγοντας αυξημένου κινδύνου για διάφορες ασθένειες, ενώ αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου κατά 14%, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα αντίστοιχα ευρήματα. 

         
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Τζον Κακιόπο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ και μελέτησε τόσο ανθρώπους (μοναχικούς και μη, για λόγους σύγκρισης), όσο και μοναχικές μαϊμούδες, ρίχνει περισσότερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων δρα η μοναξιά σε κυτταρικό επίπεδο.

         
Κλείσιμο
Σε γενικές γραμμές, η κοινωνική απομόνωση μειώνει την αποτελεσματικότητα του αμυντικού (ανοσοποιητικού) μηχανισμού ενός ανθρώπου και αυξάνει το επίπεδο της χρόνιας φλεγμονής.

   
Όπως διαπίστωσε η νέα έρευνα, εξαιτίας της μοναξιάς, αυξάνεται η έκφραση (ενεργοποίηση) των γονιδίων που εμπλέκονται στη χρόνια εσωτερική φλεγμονή, ενώ αντίστροφα μειώνεται η έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην άμυνα κατά των ιών.

         
Η συνέπεια είναι ότι τα λευκοκύτταρα (βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) στους μοναχικούς ανθρώπους έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης