Σας αρέσει ο πικρός καφές και το τζιν με τόνικ; Ίσως είστε σαδιστές...

Σας αρέσει ο πικρός καφές και το τζιν με τόνικ; Ίσως είστε σαδιστές...

Η αμφιλεγόμενη έρευνα υποτίθεται ότι παρέχει για πρώτη φορά εμπειρικές αποδείξεις ότι η προτίμηση για πικρές γεύσεις συνδέεται με «κακόβουλους» χαρακτήρες ανθρώπων

Σας αρέσει ο πικρός καφές και το τζιν με τόνικ; Ίσως είστε σαδιστές...
Τα αποτελέσματα μίας αμφιλεγόμενης έρευνας που υποτίθεται ότι παρέχει για πρώτη φορά εμπειρικές αποδείξεις ότι η προτίμηση για πικρές γεύσεις συνδέεται με «κακόβουλους» χαρακτήρες ανθρώπων είδαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Όπως υποστηρίζουν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Ινσμπουργκ της Αυστρίας, οι οποίοι μελέτησαν διεξήγαγαν δύο ξεχωριστά πειράματα με τη συμμετοχή 1000 ανθρώπων, τα άτομα που προτιμούν τις πικρές γεύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπεριφορές μακιαβελισμού, σαδισμού αλλά και ναρκισσισμού. 

«Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο αρέσουν σε ανθρώπους τα πικρά τρόφιμα και ποτά, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν "σκοτεινή" προσωπικότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους.

Για το πρώτο πείραμα, η ερευνητική ομάδα επιστράτευσε 500 συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, στους οποίους δόθηκε ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων με ίσο αριθμό γλυκών, αλμυρών, ξινών και πικρών τροφών. Αυτά περιλάμβαναν από κέικ σοκολάτας και μπέικον μέχρι ξύδι και ραπανάκια. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από αυτά τα άτομα να προσδιορίσουν πόσο τους αρέσει καθένα από αυτά τα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το ένα μέχρι το έξι.

Στο δεύτερο στάδιο, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τέσσερα διαφορετικά ερωτηματολόγια προσωπικότητας, που αξιολογούσαν την επιθετικότητά τους, περιείχαν ερωτήσεις σχεδιασμένες να προβλέπουν σημάδια ψυχοπαθητικής προσωπικότητας και ναρκισσισμού, εξέταζαν κατά πόσο διαθέτουν υγιή χαρακτηριστικά, όπως εξωστρέφεια και συναισθηματική σταθερότητα και διερευνούσαν τις σαδιστικές τους τάσεις.
Κλείσιμο

Ένα παρόμοιο πείραμα πραγματοποιήθηκε και με ένα άλλο δείγμα 450 ατόμων, το οποίο μάλιστα επιβεβαίωσε τα ευρήματα του πρώτου.

Αν και σε αυτό το στάδιο της έρευνας οι ψυχολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί οι άνθρωποι με σκοτεινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας προτιμούν τις πικρές γεύσεις, η επικεφαλής της έρευνας πιστεύει ότι η προτίμησή τους οφείλεται στο γεγονός ότι τους παρέχουν κάποιου είδους «έντονη» συγκίνηση.

«Για τους ανθρώπους με σαδιστικές τάσεις, η κατανάλωση τροφίμων με πικρή γεύση μπορεί να συγκριθεί με βόλτα σε rollercoaster», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης