Οι πολλές λοιμώξεις μας... αποβλακώνουν

Οι πολλές λοιμώξεις μας... αποβλακώνουν

Οσο πιο πολύ αρρωσταίνουμε, τόσο πιο πολύ πέφτει το IQ

Οι πολλές λοιμώξεις μας... αποβλακώνουν
Oι λοιμώξεις μας κάνουν χαζούς; Σύμφωνα με έρευνα Δανών επιστημόνων, οι ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας μιας λοίμωξης που τους ταλαιπωρούσε, εμφάνισαν μείωση του δείκτη νοημοσύνης κατά 1,7 μονάδες. Μάλιστα, η μείωση αυτή μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail" επικαλούμενη τα πορίσματα της έρευνας.

Η μελέτη, που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έδειξε ότι τα άτομα που νοσηλεύτηκαν πέντε ή περισσότερες φορές εξαιτίας μιας λοίμωξης, εμφάνισαν μείωση κατά 9,44 μονάδες στον Δείκτη Νοημοσύνης τους (IQ). Οι Δανοί επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας στοιχεία 190.000 ανδρών που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1974 έως το 1994 και υποβλήθηκαν σε τεστ νοημοσύνης από το 2006 έως το 2012. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η επίδραση των λοιμώξεων στις νοητικές ικανότητες των ατόμων δείχνει να εξαρτάται από τον αριθμό και την σοβαρότητα των λοιμώξεων που τους ταλαιπωρούν. "Οι λοιμώξεις του εγκεφάλου είχαν τη μέγιστη επίδραση στις γνωστικές ικανότητες, ωστόσο, πολλά ακόμα είδη λοιμώξεων που χρήζουν νοσηλείας, μπορούν επίσης να εξασθενίσουν τις γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων", υποστηρίζει ο καθηγητής Μίκαελ Έρικσεν Μπένρος, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα. Ωστόσο, το πώς ακριβώς οι λοιμώξεις επηρεάζουν τις νοητικές μας ικανότητες, δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από τους επιστήμονες. Οι ίδιοι πάντως εκτιμούν ότι, η η επίδραση στον εγκέφαλο είναι αποτέλεσμα της γενικής φλεγμονής και της υπερλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

"Φαίνεται πως το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σε τέτοιο βαθμό ώστε οι γνωστικές ικανότητες, όπως αυτές μετρώνται με τεστ IQ, να παραμένουν εξασθενημένες πολλά χρόνια μετά την υποχώρηση της λοίμωξης", επισημαίνει ο Έρικσεν Μπένρος και προσθέτει: " Οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο άμεσα, αλλά και μέσω της περιφερικής φλεγμονής".

Υπενθυμίζεται ότι, οι λοιμώξεις είχαν μέχρι τώρα συνδεθεί με την κατάθλιψη και με τη σχιζοφρένεια. "Έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες ασθενών με άνοια", υπογραμμίζει ο Δανός επιστήμονας τονίζοντας όμως ότι περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να δείξουν αν το φαινόμενο σχετίζεται με ψυχικά νοσήματα και αν επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης