Βγαίνουμε στα Πετράλωνα

Βγαίνουμε στα Πετράλωνα

Το μέρος που διατηρεί τον χαρακτήρα της γειτονιάς παρά τα πολλά μαγαζιά που έχουν ανοίξει στους δρόμους του - Δείτε πού να πάτε

Βγαίνουμε στα Πετράλωνα
Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως το Γκάζι ή του Ψυρρή, τα Πετράλωνα έχουν καταφέρει κάτι ξεχωριστό: να διατηρήσουν τον χαρακτήρα της γειτονιάς παρά τα πολλά μαγαζιά που έχουν ανοίξει στους δρόμους τους τα τελευταία χρόνια.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα ίδια τα καταστήματα, αφού φρόντισαν να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα και να αντισταθούν στην ευκολία του τυποποιημένου.

Ετσι, μέσα σε λίγα τετράγωνα, θα συναντήσεις από «ψαγμένα» μεζεδοπωλεία μέχρι ταϊλανδέζικη κουζίνα και από νεομπακάλικα με υπερτροφές ελληνικής παραγωγής έως μπαρ σε νεοκλασικά κτίρια.

Κλείσιμο
Ανακαλύψτε μαζί μας μερικά από αυτά:

- Αστερ


Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς με το που μπαίνει στο ημιυπόγειο του Αστερ είναι η διακόσμηση. Τραπέζια, καρέκλες και φωτιστικά είναι βγαλμένα από προηγούμενες δεκαετίες δίνοντας ένα ξεχωριστό στιλ στον χώρο. «Το μαγαζί φτιάχθηκε με το σκεπτικό όποιος μπαίνει να νιώθει αμέσως άνετα, σα να βρίσκεται στο σπίτι της γιαγιάς του», λέει η Δέσποινα Αθανασιάδου. Το δεύτερο που δεν περνά απαρατήρητο είναι η κρητική κουζίνα του: απάκι, ξιδάτο λουκάνικο, πατάτες με ξύγαλο και λοιποί μεζέδες είναι ιδανικοί για να συνοδεύσεις την μπίρα ή το ούζο σου. «Προμηθευόμαστε όλες τις πρώτες ύλες μας από μικρούς παραγωγούς και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα. Στον κατάλογό μας θα βρείτε επίσης και ένα μαγειρευτό φαγητό την ημέρα». Θα το βρεις ανοιχτό καθημερινά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ στον αριθμό 48 της οδού Τρώων.





- Σαλός Λαγός

Απέναντι και λοξά δεξιά, στο νούμερο 69 της οδού Τρώων, δεσπόζει ο Σαλός Λαγός και η… γιγάντια βουκαμβίλια του. Πρόκειται για ένα ρακάδικο - μεζεδοπωλείο, που στεγάζεται σε ένα ακόμη πολύ όμορφο κτίριο της περιοχής, και στα τραπέζια του μπορείς να απολαύσεις γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Οπως μας ενημερώνει ο Ανδρέας Καμάμης, ανάμεσα στους μεζέδες του καταλόγου θα βρεις «γραβιέρα Κρήτης με ντακάκια κι ελιές, πατατοσαλάτα Μάνης με πορτοκάλι και μυρωδικά καθώς και τηγανιά Ηπείρου με πράσο, θυμάρι και κονιάκ». Από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη είναι ανοιχτό από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 2 το βράδυ, ενώ Παρασκευή με Κυριακή λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 το βράδυ.





- Blue Bamboo

Σε περίπτωση πάλι που δεν είσαι των μεζέδων αλλά σου αρέσουν οι πιο εξωτικές γεύσεις, τότε αξίζει να κάνεις μια βόλτα μέχρι το Blue Bamboo. Στη γωνία των οδών Δημοφώντος και Κυδαντιδών 24 θα απολαύσεις ταϊλανδέζικη κουζίνα σε ένα σχετικά μικρό αλλά ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο. «Ανοίξαμε στα τέλη Μαΐου και η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι θετική», υποστηρίζει η Λία Τσίρου και συνεχίζει απαντώντας στην ερώτηση για το πιο δημοφιλές τους πιάτο: «Οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν το Pad Thai, ένα πιάτο που αποτελείται από noodles ρυζιού με γαρίδες και αυγό σε σάλτσα tamarind, chilli και ζάχαρης κοκοφοίνικα». Στο κατάστημα δεν γίνονται κρατήσεις αλλά δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να βρεις να καθίσεις, ειδικά τις καθημερινές.





- Κρέας

Στην απέναντι γωνία, στη Δημοφώντος 96, άνοιξε εδώ και περίπου τέσσερις μήνες το Κρέας. «Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από το όνομά μας, είμαστε ένα ελληνικό εστιατόριο με ειδικότητα στο κρέας. Στο μαγαζί θα βρει κανείς από απλά πιάτα όπως χοιρινό φιλέτο μέχρι rib eye, t-bone και picanha», τονίζει ο Γιάννης Ρούσσος. Ολα τα φαγητά ψήνονται σε φούρνο με κάρβουνα και είναι ντόπια εκτός από αυτά που δεν παράγονται στην Ελλάδα. «Συνεργαζόμαστε με μικρούς παραγωγούς από όλη τη χώρα αλλά και με ξένους όταν πρέπει να κάνουμε μια πιο ‘σπέσιαλ’ παραγγελία», συνεχίζει.Το εστιατόριο είναι ανοιχτό από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ όταν έχει καλό καιρό λειτουργεί και η ταράτσα του.





- Κύριος Χου

Ενα ακόμη new entry στην περιοχή είναι ο Κύριος Χου, ένα καφέ - μπαρ στη συμβολή των οδών Δημοφώντος και Υπερίωνος 1. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 21 του περασμένου Μαΐου και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας τεσσάρων νέων σε ηλικία συνεταίρων και πρώην συμμαθητών. «Ψάχναμε για χώρο στην περιοχή και όταν είδαμε αυτό το κτίριο δεν το σκεφτήκαμε δεύτερη φορά», λέει ο Γιάννης Πετρίδης και συμπληρώνει: «Παλιότερα ήταν σπίτι και, αν και το ανακαινίσαμε, βάλαμε τα δυνατά μας για να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα του». Το μαγαζί είναι ανοιχτό από τις 10:30 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με τις μουσικές που ακούγονται να κινούνται μεταξύ disco, soul και funky.





- Θεραπευτήριο

Για του λάτρεις του ψαριού, τέλος, υπάρχει το Θεραπευτήριο. Ενα από τα παλιότερα μαγαζιά της περιοχής, αφού λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια, βρίσκεται στο 41 της οδού Κυδαντιδών. «Τον περασμένο χρόνο ανακαινίσαμε το μαγαζί και ο χαρακτηρισμός που μας ταιριάζει καλύτερα είναι ψαροταβέρνα - εστιατόριο. Εχουμε φρέσκο ψάρι, που το μαγειρεύουμε ψητό, τηγανητό, στον ατμό ή στον φούρνο, με βάση πάντα τις συνταγές της γιαγιάς Αννας», εξηγεί ο Κυριάκος Γιαλέζογλου. Εάν βρεθείς στον χώρο, θα διαπιστώσεις ότι όλα τα φαγητά είναι σπιτικά και πως αποτελεί στέκι για πολλές οικογένειες. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τις τιμές προσιτές, και αυτό οι πελάτες το εκτιμούν».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης