Chia: Οι σπόροι που μας αδυνατίζουν

Chia: Οι σπόροι που μας αδυνατίζουν

Για αιώνες τα χρησιμοποιούν σαν τροφή οι φυλές των Ινδιάνων και  ήταν από τις κυρίες πηγές ενέργειας και δύναμης των Αζτέκων πολεμιστών

Chia: Οι σπόροι που μας αδυνατίζουν
ChiΤα μικρά σποράκια Chia  για αιώνες τα χρησιμοποιούν σαν τροφή οι φυλές των Ινδιάνων και  ήταν από τις κυρίες πηγές ενέργειας και δύναμης των Αζτέκων πολεμιστών!

Αναλυτικότερα, οι σπόροι Chia δεν οξειδώνονται όπως ο λιναρόσπορος. Χρειαζονται βέβαια φύλαξη σε μέρος δροσερό και αντέχουν χωρίς να αλλοιώνονται.,περιέχουν περισσότερο Ω3 ακόμα και από τον σολομό Ατλαντικού.( 62% ). Σημαντικό είναι επίσης ότι το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει σημαντική ποσότητα από το Ω3 του Chia  σε EPA & DHA, κάτι που δεν γίνεται με τις άλλες φυτικές πηγές βασικών λιπαρών, οι σπόροι Chia περιέχουν 23% πρωτεΐνης, και παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό, δεν περιέχει γλουτένη,δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα,δεν υπάρχουν μεταλλαγμένες ποικιλίες,δεν έχει γεύση και δεν αλλοιώνει την γεύση των τροφών σας,το ζελ μειώνει την πείνα, δίνει αίσθημα κορεσμού και μπορεί να γίνει σημαντικό όπλο σε κάθε δίαιτα και  προσπάθεια αδυνατίσματος.

• Οι σπόροι Chia όμως είναι και πολύ σημαντική πηγή πρωτείνης (23%), που για τους παραπάνω λόγους, είναι εξαιρετικά αφομοιώσιμη και άμεσα βιοδιαθέσιμη.

Κλείσιμο
• Οι σπόροι Chia είναι αναμφίβολα η πιο πλούσια φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, και μάλιστα σε τιμές μέχρι και δεκαπλάσιες από τους υπόλοιπους σπόρους που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε. Περιέχουν σημαντική ποσότητα λινολεικού οξέος, που δεν μπορεί να παρασκευαστεί μέσα στο σώμα μας.

• Περιέχει, επίσης, σημαντική ποσότητα από τριγλυκερίδια μακράς αλύσου, απαραίτητα για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα αρτηριακά τοιχώματα.

• Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε: ασβέστιο και βόριο, δυο μέταλλα που συνεργάζονται για την καλή υγεία του οστεικού μας συστήματος.

1.  Η ημερήσια δόση (αν και αυτό είναι απόλυτα ρευστό, δεν έχει περιορισμούς), καθορίζεται στα δύο κουταλάκια του γλυκού.

2. Δυο κουταλάκια του γλυκού από τους σπόρους  (25 γραμμάρια σπόρων) σας παρέχουν:

3.  Επτά γραμμάρια φυτικών ινών

4. Τεσσερά γραμμάρια πρωτείνης

5. 205 mg ασβεστίου

6.  Γραμμάρια Ω3

7. Ω6, ικανοποιητικής ποσότητας

8. Όλες τις βιταμίνες Β, κυρίως όμως τις Β2, Β3

9. Σίδηρο (3πλάσια περιεκτικότητα από το σπανάκι)

10. Μαγνήσιο (15πλάσια περιεκτικότητα από το μπρόκολλο)

Αν δοκιμάσετε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα ποτήρι νερό και να τους αφήσετε για περίπου 30 λεπτά, θα δείτε με έκπληξη ότι τα σποράκια έχουν εξαφανιστεί, μαζί με το νερό, και ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα σχεδόν στερεό ζελέ...

Διαβάστε περισότερα life2day.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης