Πώς το γραφείο σας καταστρέφει την υγεία σας;

Πώς το γραφείο σας καταστρέφει την υγεία σας;

Στις περισσότερες εταιρείες, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, τα γραφεία «ανοικτού τύπου» υπερισχύουν των γραφείων «κλειστού τύπου». Είναι όμως αυτά τα γραφεία κατάλληλα για την απόδοση και την υγεία των εργαζομένων;

Πώς το γραφείο σας καταστρέφει την υγεία σας;
Τηλέφωνα που χτυπούν ασταμάτητα, πληκτρολόγια που «τσιρίζουν» μέσα στα αυτιά, η βαριά φωνή του προϊσταμένου, που σε αναζητά κάθε δέκα λεπτά και η διπλανή συνάδελφος, που μιλά από το κινητό της στο «αγαπουλίνι» της, είναι μόνο λίγα από τα μειονεκτήματα των σύγχρονων γραφείων «ανοικτού τύπου»!

Σε παλαιότερες εποχές τα γραφεία «κλειστού τύπου», που οι τοίχοι διαχώριζαν τους εργασιακούς χώρους, ήταν το μοναδικό είδος γραφείων. Σήμερα, οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν γραφεία «ανοικτού τύπου», συνήθως με κάποια διαχωριστικά και άλλοτε όχι, σε έναν ενιαίο χώρο.

Αρχικά, ο σχεδιασμός αυτών των γραφείων έγινε με το σκεπτικό της συνεργασίας και της επαφής των εργαζομένων. Παράλληλα, βέβαια, αυτός ο τύπος γραφείων είναι και πιο οικονομικός, αφού κατασκεύαζονται με λιγότερα υλικά και άρα, έχουν χαμηλότερο κόστος.

Κλείσιμο
Πρόσφατες μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ -το 2011 και το 2013- έρχονται να καταδείξουν ότι τα «ανοικτού τύπου» γραφεία έχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζομένους, όχι μόνο στην απόδοσή τους, αλλά και στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Ειδικότερα, οι μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχουν πέντε λόγοι, για τους οποίους τα γραφεία «ανοικτού τύπου» είναι επιβλαβή για τους εργαζομένους:

1. Τα «ανοικτού τύπου» γραφεία δημιουργούν μη παραγωγικούς και δυστυχισμένους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα γραφεία διακόπτουν συχνά την εργασία τους και κάνουν περισσότερα διαλείμμματα εξαιτίας των θορύβων ή των συνομιλιών με τους συναδέλφους τους και έτσι στρεσάρονται περισσότερο και εργάζονται λιγότερο από εκείνους που εργάζονται σε γραφεία «κλειστού τύπου».

2.Το εργασιακό περιβάλλον στα «ανοικτού τύπου» γραφεία αγχώνει περισσότερο τους εργαζομένους. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, σε αυτού του τύπου τα γραφεία το 42% των εργαζομένων εγκαταλείπει την εργασία του λόγω του άγχους που του δημιουργεί το περιβάλλον του. Στην ίδια έρευνα, το 61% των εργαζομένων απάντησε ότι εμφάνισε κάποια ασθένεια, εξαιτίας του εργασιακού του χώρου.

3. Οι εργαζόμενοι στα γραφεία «ανοικτού τύπου» ασθενούν συχνότερα από τους άλλους. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς εργαζόμενους πηγαίνει στη δουλειά με κρυολόγημα, όπως οι έρευνες καταδεικνύουν, και στα γραφεία που δεν έχουν τοίχους το να ασθενήσει κανείς είναι πολύ εύκολο. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ατμοσφαιρικός αέρας σε έναν εσωτερικό χώρο είναι 100φορές πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό ατμοσφαιρικό αέρα.

4. Ο θόρυβος που επικρατεί στα γραφεία «ανοικτού τύπου» εμποδίζει τη συγκέντρωση των εργαζομένων.  «Ο θόρυβος είναι ο εχθρός της συγκέντρωσης» δηλώνει στην εφημερίδα New York Times η Diane Hoskins, διευθύνουσα σύμβουλος σε αρχιτεκτονικό γραφείο, προσθέτοντας ότι «έτσι χάνεται και πολύτιμος χρόνος».

5. Η καθιστική ζωή βλάπτει την υγεία. Η καθιστική ζωή μπροστά σε ένα γραφείο αυξάνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα, οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή δημιουργούν πονοκεφάλους και προβλήματα όρασης.

Επίσης σε ένα γραφείο «ανοικτού τύπου» είναι δυσκολότερο να σηκώνεται συχνά ο εργαζόμενος για να «ξεμουδιάσει» καθώς υπολογίζει τα σχόλια των συναδέλφων, αλλά και των προϊσταμένων του, αφού συχνά μοιράζονται τον ίδιο ενιαίο χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης