Σουηδία: Οι γονείς να μην κοιμούνται με τα νεογέννητα μωρά τους

Σουηδία: Οι γονείς να μην κοιμούνται με τα νεογέννητα μωρά τους

Τι συμβουλεύουν οι Αρχές - Σχετίζουν τον ύπνο από κοινού με το φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου

Σουηδία: Οι γονείς να μην κοιμούνται με τα νεογέννητα μωρά τους
Η Σουηδία είναι μία από τις χώρες όπου παρατηρείται συχνότερα το φαινόμενο οι γονείς να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οι Αρχές αποφάσισαν να συμβουλεύσουν κατά αυτής της πρακτικής τους γονείς των νεογέννητων.
 
«Είναι σημαντικό τα βρέφη τα οποία είναι μικρότερα από τριών μηνών να κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι», δήλωσε η αξιωματούχος της υπηρεσίας κοινωνικών υποθέσεων Κέρστιν Νόρντστραντ. Η προτροπή αυτή είναι «νέα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα, η Σουηδία συμβούλευε τους γονείς να μην αφήνουν τα νεογέννητα να κοιμούνται σε ένα δωμάτιο όπου καπνίζουν ή στο κρεβάτι ενός γονέα που βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών που μειώνουν τις αντιδράσεις του.
 
Εξάλλου, τις νέες κατευθυντήριες γραμμές έδωσε ένας καθηγητής παιδιατρικής που μίλησε στο ιατρικό περιοδικό Dagens Medicin. «Στη διάρκεια των τελευταίων ετών μέσω των ερευνών αποκαλύφθηκε ότι ο ύπνος μαζί με τους γονείς είναι ένας από τους παράγοντες που συνδέονται με τους θανάτους βρεφών», δήλωσε ο καθηγητής Γκόραν Βένεργκρεν.
 
Κλείσιμο
Το 2001 δημοσιεύθηκε μια έκθεση
στο παιδιατρικό περιοδικό Early Human Development, η οποία έδειξε ότι η Σουηδία είναι η χώρα της Δύσης όπου είναι πιο διαδεδομένη αυτή η πρακτική, καθώς αφορά στο 65% των βρεφών μικρότερων των τριών μηνών.
 
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Mama το 2012, ένα 29% από τις Σουηδέζες που ερωτήθηκαν απάντησε ότι έκαναν έρωτα την ώρα που το μωρό τους κοιμόταν δίπλα τους στο κρεβάτι.
 
Έρευνα που δημοσιεύθηκε το Μάιο στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal έδειξε ότι σε σύνολο σχεδόν 1.500 περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου βρεφών, το 22% είχε συμβεί στο κρεβάτι των γονιών. Όπως δήλωσε ο συντάκτης της έρευνας, ο καθηγητής ιατρικών στατιστικών Μπομπ Κάρπεντερ, οι πιθανότητες θανάτου των βρεφών πενταπλασιάζονται όταν αυτά κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης