Πώς το διαδίκτυο βοηθά ψυχολογικά απομονωμένα και δυστυχισμένα άτομα

Πώς το διαδίκτυο βοηθά ψυχολογικά απομονωμένα και δυστυχισμένα άτομα

Μέσω του διαδικτυακού διαλόγου επηρεάζουν θετικά ψυχολογικά απομονωμένους και δυστυχισμένους νέους

Κοιτάζει μπροστά ο Χιμένεθ
Πώς το διαδίκτυο βοηθά ψυχολογικά απομονωμένα και δυστυχισμένα άτομα
Αρκετές φορές έχουμε κατηγορήσει το Ίντερνετ για αποξένωση, ειδικά όσον αφορά τους νέους ανθρώπους. Όμως Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν αντίθετη άποψη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 14 διαφορετικές μελέτες σχετικές με τους νέους και την επιρροή του διαδικτύου σε αυτούς. Το συμπέρασμα ήραν πως ο διαδικτυακός διάλογος (online forum chatting) βοηθά ψυχολογικά απομονωμένα και δυστυχισμένα άτομα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης τονίζουν ότι στο διαδίκτυο εγκυμονούν «σημαντικοί κίνδυνοι» για τους νέους αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα διαδικτυακής «ψυχολογικής βίας» και περιπτώσεις νέων που έβλαψαν τον εαυτό τους επηρεασμένοι αρνητικά από το διαδίκτυο.
Κλείσιμο

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι τα διάφορα διαδικτυακά φόρα βοηθούν σημαντικά απομονωμένα άτομα καθώς και συναισθηματικά «ευάλωτους» νέους. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, σε πολλές περιπτώσεις η ψυχολογική στήριξη που λαμβάνουν και η σύνδεση με άλλους ανθρώπους που επιτυγχάνουν απομονωμένα άτομα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ τους βοηθά σημαντικά να κοινωνικοποιηθούν και τελικώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο καθηγητής Κιθ Χάουτον, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου και άλλων ηλεκτρονικών μέσων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή αυτοκτονιών και στην ευρύτερη ψυχολογική στήριξη των νέων ανθρώπων».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης