Τα δελφίνια ξεπερνούν στη μνήμη ακόμη και τους ελέφαντες

Τα δελφίνια ξεπερνούν στη μνήμη ακόμη και τους ελέφαντες

Την ισχυρότερη μνήμη στο ζωικό βασίλειο έχουν τα δελφίνια

Ν.Δ.: Με μεγάλη καθυστέρηση η απομάκρυνση Γκερέκου
Τα δελφίνια ξεπερνούν στη μνήμη ακόμη και τους ελέφαντες
Εσείς μπορεί να μη θυμάστε το όνομα κάποιου που συναντάτε στον δρόμο μετά από χρόνια, αλλά αν ήσασταν δελφίνι, μπορεί να το θυμόσασταν! Τα δελφίνια -και όχι οι ελέφαντες- θυμούνται για περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι τα έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά είναι σε θέση να θυμούνται το ένα το χαρακτηριστικό σφύριγμα του άλλου μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια χωρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Τζέισον Μπρουκ του πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας Proceedings of Royal Society B, σύμφωνα με το BBC, το Science και το Nature, εκτιμούν ότι αυτές οι μακροχρόνιες αναμνήσεις σχηματίζονται επειδή τα δελφίνια έχουν εξελιχτεί να διαμορφώνουν πολύπλοκες και διαρκείς κοινωνικές σχέσεις.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις ανάμεσα σε 56 δελφίνια που κατά καιρούς μετακινούνταν μεταξύ διαφορετικών ενυδρείων και ζωολογικών κήπων.

Κλείσιμο
Χρησιμοποιώντας ηχεία κάτω από το νερό, οι ερευνητές έπαιζαν σε δελφίνια ηχογραφήσεις από σφυρίγματα άλλων δελφινιών που κάποτε είχαν συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με τα πρώτα. Όταν τα δελφίνια αναγνωρίζουν ως οικείο έναν ήχο, πλησιάζουν για περισσότερη ώρα κοντά στα ηχεία και βγάζουν σφυρίγματα προς αυτά, αλλιώς τα αγνοούν πλήρως.

Οι ερευνητές, έχοντας μελετήσει τα ιστορικά αρχεία που πήγαιναν δεκαετίες στο παρελθόν, γνώριζαν ποιο δελφίνι είχε κάποτε συνυπάρξει με ποιο άλλο και έτσι, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι, έστω και δι’ ακοής, τα δελφίνια μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους μοναδικούς ήχους που έβγαζαν από τα ηχεία οι παλιόφιλοί τους (κάθε δελφίνι έχει τη δική του «υπογραφή- σφύριγμα»).

Το ρεκόρ πέτυχαν δύο θηλυκά δελφίνια, η Άλι και η Μπέιλι, που κάποτε ζούσαν στο ίδιο ενυδρείο της Φλόριδα, αλλά μετά αποχωρίστηκαν, καθώς μπόρεσαν να αναγνωρίσουν η μία το σφύριγμα της άλλης μετά από 20,5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν κρατήσει στον εγκέφαλό τους τη σχετική ανάμνηση όλο αυτό τον καιρό (αν και παραμένει άγνωστο με ποιο μορφή διατηρείται αυτή η μνήμη).

Πρόκειται για την πιο μακροχρόνια κοινωνική ανάμνηση που έχει ποτέ καταγραφεί σε μη ανθρώπινο είδος. «Δεν ξέρουμε ποιο είναι το ανώτερο δυνατό όριο για μια ανάμνηση ενός δελφινιού και αν υπάρχει τέτοιο όριο», δήλωσε ο Μπρουκ (τα δελφίνια ζουν περίπου 50 χρόνια, οπότε ίσως θυμούνται πολύ πέρα από τα 20,5 χρόνια).

Οι επιστήμονες, μετά και τη νέα ανακάλυψη, θεωρούν ότι τα δελφίνια έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων. Οι τελευταίοι έχουν επίσης αναμνήσεις που πλησιάζουν τα 20 χρόνια, όμως θυμούνται μόνο άλλα μέλη της οικογένειάς τους και όχι ξένους, αντίθετα με τα δελφίνια, των οποίων η μακρά μνήμη δεν περιορίζεται μόνο σε «συγγενείς» τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης