Κτηνοτρόφοι-«ρομπότ» θα αρμέγουν τις αγελάδες με το πάτημα ενός κουμπιού!

Κτηνοτρόφοι-«ρομπότ» θα αρμέγουν τις αγελάδες με το πάτημα ενός κουμπιού!

Η λειτουργία του συστήματος είναι απλή και η άρμεξη ξεκινά αμέσως μετά την εισαγωγή του ζώου στον ειδικό χώρο

Κτηνοτρόφοι-«ρομπότ» θα αρμέγουν τις αγελάδες με το πάτημα ενός κουμπιού!
Με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του κτηνοτρόφου στο στάβλο, θα μπορεί να γίνεται στο εξής το άρμεγμα των αγελάδων και μάλιστα γρηγορότερα και με μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος. 

Ο εμπορικός διευθυντής της βορειοελλαδικής εταιρείας, «Milkplan», Απόστολος Βάρκας, είπε πως το νέο - πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα ρομποτικής άρμεξης, θα βρίσκεται είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η λειτουργία του συστήματος είναι απλή και η άρμεξη ξεκινά αμέσως μετά την εισαγωγή του ζώου στον ειδικό χώρο, ενώ καταγράφονται αυτόματα όλες οι παράμετροι της παραγωγής γάλακτος και τα διάφορα στοιχεία της υγείας του. Ένας ειδικός ρομποτικός βραχίονας συνδέει τις θηλές του ζώου στο μηχάνημα με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων. Τα αυτοματοποιημένα ρομπότ άρμεξης, είναι διαθέσιμα εικοσιτέσσερις ώρες ημερησίως, επτά ημέρες εβδομαδιαίως, για να αρμέξουν, αλλά και να ταΐσουν μεμονωμένα την κάθε αγελάδα.

Κλείσιμο
Tα συστήματα της ρομποτικής άρμεξης, αποτελούν το σύγχρονο εξοπλισμό των κτηνοτροφικών μονάδων, αυξάνοντας σημαντικά τη γαλακτοπαραγωγή, ενώ ο αγροτοκτηνοτρόφος, την ώρα που γίνεται το «ρομποτικό» άρμεγμα, μπορεί να ασχοληθεί με άλλες εργασίες.

Το ενδιαφέρον για νέους τρόπους άρμεξης, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την εξασφάλιση πολύτιμου χρόνου για τον κτηνοτρόφο, αναφέρεται από την δεκαετία του 1970 και όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βορειοελλαδίτης κτηνοτρόφος, Γιώργος Κεφαλάς, «η ύπαρξή τους ουσιαστικά ήρθε για να γλυτώσει τον κτηνοτρόφο από το άγχος του να βρίσκεται 365 ημέρες το χρόνο στο στάβλο».  

Περαιτέρω, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, στη σημερινή εποχή έχουν εκλείψει και τα «χέρια», ενώ το παραγόμενο γάλα της μηχανικής - «ρομποτικής» άρμεξης είναι πιο καθαρό από υγιεινομικής πλευράς, έναντι αυτού που μαζεύονταν στους κουβάδες. Επιπλέον, ο ίδιος, απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες με τη μηχανική άρμεξη, όπως μαστίτιδες, ανέφερε ότι «με τη γενετική βελτίωση οι θηλές έχουν γίνει πιο ανθεκτικές και τα ζώα δεν διατρέχουν μεγάλους κινδύνους».

Η Milkplan παράγει υπερσύγχρονα αρμεκτικά συστήματα, με εργονομική κατασκευή, η οποία επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στην ράμπα αρμεγής, πλήρη έλεγχο των ζώων και τέλεια οπτική επαφή με τους μαστούς. Αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τους κορυφαίας ποιότητας παλμοδότες, θήλαστρα, σύστημα πλύσης και απολύμανσης κ.λ.π. μπορούν να προσφέρουν λύσεις υψηλής παραγωγικότητας, χαμηλού κόστους συντήρησης και μεγάλης αντοχής. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης