Κορωνοϊός - Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ: Το «lockdown» δεν μπορεί να αρθεί πριν βρεθεί εμβόλιο

Κορωνοϊός - Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ: Το «lockdown» δεν μπορεί να αρθεί πριν βρεθεί εμβόλιο

«Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο ισχυρό κύμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι πολύ αληθινός», δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, καθηγητής Joseph T Wu

coronavirus_hongkong_research
Η Ουχάν στην Κίνα βγήκε από το ολοκληρωτικό lockdown μετά από σχεδόν τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι βίωσαν έναν εφιάλτη από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην περιοχή τους. Μη φανταστεί κανείς ότι η άρση της απόλυτης καραντίνας επανέφερε τη ζωή στον κανονικό της ρυθμό. Η πραγματικότητα έχει αλλάξει... Πόσο; Πολύ. Ο υπόλοιπος κόσμος αναμένει με τη σειρά του να διαβεί αυτό το δύσκολο μονοπάτι του αποκλεισμού και να βγει πάλι στον ήλιο, στο φως, να ανακτήσει την ελευθερία του. Όμως δεν θα είναι το ίδιο. Ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ, που αφιερώνει 24 ώρες της ημέρας στην αναζήτηση ενός φαρμάκου και ενός εμβολίου, ώστε να επιφέρει καίριο κτύπημα στον θανατηφόρο νέο κορωνοϊό, δεν αφήνει περιθώρια για πολλές αλλαγές τη λεγόμενη «επόμενη ημέρα». Η τοποθέτησή τους είναι σαφής: «Δεν μπορεί να αρθεί το lockdown, αν δεν βρεθεί φάρμακο».

«Η Κίνα εφάρμοσε ένα πολύ επιθετικό πλάνο αποκλεισμού και κατάφερε να αποκρούσει το πρώτο κύμα της covid-19. Όμως ο κίνδυνος είναι εδώ και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος με πολλούς νεκρούς αποό τον νέο κορωνοϊό, είναι πραγματικά αληθινή», δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, καθηγητής Joseph T Wu.

«Ενώ αυτά τα μέτρα ελέγχου φαίνεται να έχουν μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς ανοσία έναντι της Covid-19, ο αριθμός των μολυσμένων θα μπορούσε εύκολα να αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία θα επανέρχονται σταδιακά και θα αυξήσουν την επαφή των ανθρώπων με τις εισαγόμενες περιπτώσεις από το εξωτερικό, καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως», πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Με την καραντίνα, η Κίνα κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει κάποιος φορέας ή ασθενής του νέου κορωνοϊού, από τους τρεις, στον έναν. Η ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ ήταν σαφής: «Αν κανονικότητα στην κλινωνική ζωή επανέλθει πολύ γρήγορα και πριν από το διάστημα που θα έχουμε εγγυήσεις ότι μπορεί να επανέλθει, τότε ο κίνδυνος να αυξηθεί και πάλι η αναλογία εξάπλωσης, είναι σχεδόν βέβαιος».

Τα στοιχεία από την έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα αναδεικνύουν ένα ακόμη στοιχείο. Η μεγαλύτερη έκθεση στον νέο κορωνοϊό, αποδίδει και περισσότερα θύματα, όχι απλώς σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και ποσοστιαία. Ενώ στην υπόλοιπη Κίνα που η κυβέρνηση πρόλαβε και επέβαλε την καραντίνα πριν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μικρότερο του 1%, στην επαρχία Χουμπέι, εκεί που ξεκίνησαν όλα και η κατάσταση ξέφυγε πριν γίνει αντιληπτή η σοβαρότητά της, η θνησιμότητα εκτοξεύθηκε στο 6%.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η καραντίνα και η διακοπή κάθε δραστηριότητας επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία. Αυτό που προτείνει το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στις ηγεσίες των κρατών ανά τον κόσμο, είναι, μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος, να διατηρηθεί μία ισορροπία μεταξύ των μέτρων για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.

Κλείσιμο
«Φαντάζει ως μοναδική στρατηγική, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, ένα φάρμακο, παρ' ότι αλλάζει τόσο δυναμικά η ζωή και η καθημερινότητά μας. Πριν βρεθεί αυτότο φάρμακο, η άρση της καραντίνας δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή», δήλωσε η ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ, αποφεύγοντας να ορίσει μία πιθανή ημερομηνία για τη δημιουργία νεός αποτελεσματικού εμβολίου, που θα βγάλει την ανθρωπότητα από το τέλμα που έχει περιέλθει.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Τρίκαλα: Ο Ιρακινός ράφτης που φτιάχνει εθελοντικά μάσκες για πρόσφυγες και ντόπιους

Κορωνοϊός - Νικόλ Κίντμαν: «Είμαι κόρη νοσοκόμας, σας καταλαβαίνω…»

Κορωνοϊός - Βρετανία: Κλινικά σταθερός ο Μπόρις Τζόνσον - Ανταποκρίνεται στη θεραπεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης