Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το πτώμα του Ιρανού υποστράτηγου αφίχθη στη γενέτειρά του για την ταφή

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το πτώμα του Ιρανού υποστράτηγου αφίχθη στη γενέτειρά του για την ταφή

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει τους δρόμους της γενέτειρας του Σουλεϊμανί, Κερμάν, για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό

suleimany_1
Το πτώμα του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, πρώην διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, μεταφέρθηκε οδικώς στην πόλη Κερμάν (νοτιοδυτικά) όπου θα ταφεί, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση πλάνα που εικονίζουν χιλιάδες ανθρώπους, πολλούς στα μαύρα, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ατύπως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

Το τρέχον εικοσιτετράωρο έχει κηρυχθεί αργία στην Κερμάν, προκειμένου όσο περισσότεροι πολίτες της μπορούν να πάνε να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποστράτηγο, αξιωματικό εξαιρετικά δημοφιλή στο Ιράν, τον οποίο οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν «μάρτυρα».



Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν για να τιμήσουν τον αξιωματικό, συμπεριλαμβανομένου του αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της χώρας, που έμοιαζε να μη μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά του πάνω από το φέρετρο του στρατιωτικού που είχε καλυφθεί με το ιρανικό εθνικό σύμβολο.

Κλείσιμο
Iran: foule massive à Kerman pour l'enterrement du général Soleimani | AFP Images


Μετά την αμερικανική επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο υποστράτηγος — που ήταν βετεράνος του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), θεωρείτο πως συγκαταλεγόταν στα πιο λαμπρά στρατιωτικά μυαλά της γενιάς του και διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο και αλλού στη Μέση Ανατολή — η Τεχεράνη ορκίστηκε να πάρει «εκδίκηση».



Λαοθάλασσα για την κηδεία του Σουλεϊμανί 

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη λαοθάλασσα που συμμετείχε στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράν.

Βίντεο από αέρος καταγράφει το πλήθος κόσμου, ενώ ιρανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο λαός της χώρας εμφανίζεται να έχει συσπειρωθεί για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό.



Παγκόσμια ανησυχία έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έδωσε εντολή για επίθεση χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Στις ΗΠΑ, σε πολιτική κρίση έχει εξελιχθεί η αντιπαράθεση για το Ιράν, με τους Δημοκρατικούς να διατείνονται ότι ο Τραμπ δεν έχει την εξουσιοδότηση για να τους οδηγήσει σε πόλεμο με το Ιράν.

Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός υδράργυρος έχει ανέβει στα ύψη, με το Ιράν να δηλώνει ότι αποσύρεται από τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό των πυρηνικών και να τονίζει ότι θα προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου.

Τα σενάρια περί σύρραξης και χτυπημάτων τυφλής βίας στη Δύση ολοένα και φουντώνουν, με το Πεντάγωνο μάλιστα να θεωρεί πιθανές τις νέες επιθέσεις από την Τεχεράνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης