Απασφάλισε ο Τραμπ: Απειλεί την Ευρώπη, επιτίθεται στον Μακρόν και αποθεώνει τον Ερντογάν

Απασφάλισε ο Τραμπ: Απειλεί την Ευρώπη, επιτίθεται στον Μακρόν και αποθεώνει τον Ερντογάν

Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύεται η Ευρώπη στην άμυνα και το εμπόριο δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις δηλώσεις Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό και εξήρε το ρόλο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν

trump-031219-arthro
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναστάτωσε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει με εμπρηστικές δηλώσεις του, με τις οποίες απείλησε την Ευρώπη ότι «εάν δεν συμμαζευτεί» σε θέματα εμπορίου και ΝΑΤΟ «τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα». Ταυτόχρονα επιτέθηκε στο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία

Εμπορικός πόλεμος;

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου», κατήγγειλε ο Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Λονδίνο.

«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Συζητάμε με την ΕΕ για το θέμα του εμπορίου και θα πρέπει να συμμαζευτεί, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», πρόσθεσε.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.



Trump and NATO's Stoltenberg defend Turkey's place in the group
Κλείσιμο


Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου» το οποίο το ΙΚ χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot.

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

Επίθεση στον Μακρόν

Εξάλλου ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ προσβλητικά» τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» και εξέφρασε την πρόθεσή του να του μιλήσει σχετικά στη συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχουν αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Έχοντας στο πλευρό του τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς  Στόλτενμπεργκ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε την επίθεσή του στον Γάλλο πρόεδρο, αυτή τη φορά ασκώντας κριτική και στα εσωτερικά της Γαλλίας.  

Trump blasts Macron 'brain dead' comments as 'nasty' - BBC News


 Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον Γάλλο ομόλογό του για το «πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας» της Γαλλίας και την πολιτική διαμάχη που έχει προκαλέσει το κίνημα των Κίτρινων κίνημα των γιλέκων. Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από τη Γαλλία και ειλικρινά αυτός που ωφελείται το λιγότερο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος επικρότησε την «ευελιξία» και την προθυμία της Συμμαχίας να προσαρμόζεται στο χρόνο.
Σχετικά με τις βρετανικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι  θα μείνει εκτός...

Υπέρ Μπόρις Τζόνσον

Ωστόσο ο Τραμπ εξήρε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντάς τον πολύ ικανό.

«Πιστεύω ότι ο Μπόρις είναι πολύ ικανός και θα κάνει καλή δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά, αν και επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης τη στήριξή του στο Brexit και υπογράμμισε ότι το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) της Βρετανίας δεν θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θέλουμε να έχουμε. Ακόμη κι αν μας το προσφέρετε (το NHS) σε ασημένιο δίσκο, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό», τόνισε ο Τραμπ.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να έχει συνομιλίες με τη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, υποστήριξε ότι η σχέση μαζί του είναι πολύ καλή κι ότι ελπίζει ο ηγέτης της Βορείου Κορέας να ανταποκριθεί στη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Donald Trump says he was a fan of Brexit and Boris Johnson will do a 'good job'
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης