PROTOTHEMA

Κόσμος

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Independent

Οι κυανόκρανοι έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή!

Οι κυανόκρανοι έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή!

Λεφτά για την αντιμετώπιση της επιδημίας ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, που καθυστέρησαν όμως να επανεξετάσουν όλες τις εγκαταστάσεις υγιεινής στη χώρα

Οι κατηγορίες ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ ευθύνονται για το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή ερευνώνται πλέον επίσημα από τον Οργανισμό, αλλά πολύ αργοπορημένα, γράφει η Νίνα Λαχάνι στην εφημερίδα The Independent (Λονδίνο). 

Παρά τις διαψεύσεις, επί εβδομάδες, από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι το θανατηφόρο βακτήριο, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ασθενείς και εκατοντάδες νεκρούς, έφτασε στη χώρα από στρατιώτες του ΟΗΕ που είχαν προσβληθεί στο Νεπάλ, όπου είχαν αρκετές φορές ξεσπάσει επιδημίες χολέρας φέτος το καλοκαίρι.

Οι διαψεύσεις του ΟΗΕ ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στην Αϊτή την περασμένη εβδομάδα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, καθώς τα επεισόδια εξαπλώνονταν από το βορρά στην πρωτεύουσα και η αγανάκτηση εντάθηκε, λόγω της αδιαλλαξίας των στελεχών του Οργανισμού.

Οι επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας παρέλυσαν την περασμένη εβδομάδα, αφού προμήθειες και προσωπικό δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, εξαιτίας αποκλεισμένων δρόμων και κλειστών αεροδρομίων. Πυροβολισμοί ακούγονταν στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να καταστείλει διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε οχήματα του ΟΗΕ.
 
Η Oxfam ανέστειλε πλήρως τη διανομή σαπουνιού, πακέτων υγιεινής και αλάτων ενυδάτωσης στο Καπ-Αϊτιέν, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι το υψηλότερο στη χώρα.

Η έρευνα του ΟΗΕ για την προέλευση της επιδημίας ανακοινώθηκε, ενώ οι φήμες για την "ξένη αρρώστια" έχουν ενσταλάξει φόβο και έχουν προκαλέσει οργή σε χιλιάδες Αϊτινούς. Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν κοντά στον ποταμό Αρτιμπονίτ, όχι μακριά από μια βάση του Οργανισμού, όπου στρατοπεδεύουν περίπου 500 στρατιώτες από το Νεπάλ.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν συχνά για τον όζοντα υπόνομο που βγαίνει από τη βάση και μολύνει τον ποταμό, από τον οποίο εξαρτώνται για πόσιμο νερό. Στελέχη της στρατιωτικής αστυνομίας του ΟΗΕ θεάθηκαν να παίρνουν δείγματα από ένα σπασμένο σωλήνα κοντά στις τουαλέτες της βάσης και από ένα βόθρο που ξεχείλιζε. Ο ΟΗΕ συμφώνησε, αργοπορημένα, να επανεξετάσει όλες τις εγκαταστάσεις υγιεινής που διαθέτει στην Αϊτή.

Προς το παρόν, ο ΟΗΕ έχει λάβει μόλις πέντε εκατ. δολάρια μετά την έκκλησή του προς τα μέλη του να συγκεντρωθούν κατεπειγόντως 164 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας, πριν από μία εβδομάδα. Οργανώσεις όπως η ActionAid εκτρέπουν χρήματα που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση και την απασχόληση και συλλέχθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου, σε προγράμματα υγειονομικής επιμόρφωσης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειές της βοηθούν, αλλά εκατομμύρια Αϊτινοί, που επιβιώνουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, χλωρίνη ή τουαλέτες, λέει η Τζέιν Μόγιο, στέλεχος της ActionAid.

Και οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της χολέρας λένε πικρά πως οι οργανώσεις αρωγής ξύπνησαν πολύ αργά...
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία