«Nein» από τη γερμανική Αριστερά για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

«Nein» από τη γερμανική Αριστερά για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Για «ανελέητο αγώνα επέκτασης της γεωπολιτικής ισχύος του ΝΑΤΟ» έκανε λόγο η βουλευτής της Αριστεράς Αλεξάντερ Νόι  κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη γερμανική Βουλή - Καταψήφισαν και οι ακροδεξιοί - Ναι από τα υπόλοιπα κόμματα

720_0d0e72c27d7f5eafb1adc7ba49038646
Με τις ψήφους όλων των κομμάτων, εκτός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έπειτα και από την θετική εισήγηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η «δημιουργία εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης των προϋποθέσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Στην εισήγηση της κυβέρνησης επισημαίνεται η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της βαλκανικής χώρας, με την «Συμφωνία των Πρεσπών» αλλά και η υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», αναφέρει το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς την Bundestag.

Από την πλευρά της AfD, ο βουλευτής Πετρ Μπρίστον, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο με αναφορές σε «πολιτικό εξτρεμισμό, περιφερειακές εντάσεις και οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή», ενώ ο βουλευτής της Αριστεράς Αλεξάντερ Νόι επέκρινε το ΝΑΤΟ για «ανελέητο αγώνα επέκτασης της γεωπολιτικής ισχύος του».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αριστερά υπέβαλε πρόταση να απορριφθεί το πρωτόκολλο εισδοχής για την Βόρεια Μακεδονία και να τοποθετηθεί η κυβέρνηση κατά της ένταξης της χώρας, αλλά και κατά της περαιτέρω διεύρυνσης της συμμαχίας προς τα ανατολικά. Στο σκεπτικό της πρότασης αναφέρεται ότι από την γερμανική επανένωση έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ 13 κράτη της κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η συμμαχία να έχει πλησιάσει στην Ρωσία, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης