Γιουτζέλ: Η Γερμανία πρόδωσε δύο φορές τις τουρκικές προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Γιουτζέλ: Η Γερμανία πρόδωσε δύο φορές τις τουρκικές προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Από τη μια η κυβέρνηση της Μέρκελ «το κατέστησε απόλυτα σαφές στους Τούρκους το 2005: δεν θα μπείτε στην ΕΕ ό,τι κι αν κάνετε» - Η δεύτερη «προδοσία» έγινε όταν η Μέρκελ πήγε να επισκεφθεί τον Ερντογάν λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές

Γιουτζέλ: Η Γερμανία πρόδωσε δύο φορές τις τουρκικές προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις
Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα, έπειτα από έναν χρόνο και πλέον πίσω από τα σίδερα, δηλώνει μεν ευγνώμων προς τη γερμανική κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τη στήριξη που του προσέφερε, αλλά ταυτόχρονα της ασκεί σκληρή κριτική για την πολιτική της απέναντι στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια εκτενούς συνέντευξης που του πήραν δύο γερμανικές εφημερίδες και δημοσιεύθηκε στα κυριακάτικα φύλλα τους, ο Γιουτζέλ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τουρκικό δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2017 για «κατασκοπεία», μολονότι ευχαριστεί το Βερολίνο για την υποστήριξη που του παρείχε ενόσω παρέμενε στη φυλακή, τονίζει ταυτόχρονα πως η καγκελάριος Μέρκελ και η κυβέρνησή της «πρόδωσαν δύο φορές όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία».

Από τη μια, σύμφωνα με τον Γιουτζέλ, η κυβέρνηση της Μέρκελ «το κατέστησε απόλυτα σαφές στους Τούρκους το 2005: δεν θα μπείτε στην ΕΕ ό,τι κι αν κάνετε». Τότε ακόμη η Τουρκία έμοιαζε να βρίσκεται σε έναν δρόμο προς την εμβάθυνση της σχέσης της με την Ευρώπη, σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Κλείσιμο
Η δεύτερη «προδοσία», κατά την άποψη του Γιουτζέλ, έγινε όταν η Μέρκελ πήγε να επισκεφθεί τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, το 2015, λίγο πριν διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία.

Αυτή η επίσκεψη έδωσε μεγάλη «ώθηση στην εκστρατεία» του Ερντογάν κι ήταν μια κίνηση «εξαιρετικά ασυνήθιστη στη διεθνή διπλωματία», έκρινε ο Γιουτζέλ στη συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες Die Welt και Die Tageszeitung.

Μέχρι τη σύλληψή του, σημείωσε ακόμη ο δημοσιογράφος, η γερμανική κυβέρνηση τηρούσε την πιο φίλα προσκείμενη στάση έναντι της Τουρκίας στην ΕΕ, «ακόμη και αφού είχαν αρχίσει οι συλλήψεις πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ κατηγορείται από τη δικαιοσύνη της Τουρκίας ότι έγραψε άρθρα «προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και για την «υποκίνηση του λαού στο μίσος και στην εχθρότητα». Η δίκη του συνεχίζεται· στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, οι κατηγορίες σε βάρος του επισύρουν ποινή από τέσσερα χρόνια φυλάκιση μέχρι 18 χρόνια κάθειρξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης