Κοινό «μέτωπο» ΗΠΑ-Βρετανίας κατά Κρεμλίνου για την υπόθεση Σκριπάλ

Κοινό «μέτωπο» ΗΠΑ-Βρετανίας κατά Κρεμλίνου για την υπόθεση Σκριπάλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι καταδικάζουν πλέον ξεκάθαρα τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα - Την απόφαση της Βρετανίας για απέλαση Ρώσων διπλωματών στηρίζει και η Γαλλία

Κοινό «μέτωπο» ΗΠΑ-Βρετανίας κατά Κρεμλίνου για την υπόθεση Σκριπάλ
Το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες στις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, επεκτείνεται πλέον ραγδαία στις ΗΠΑ
αλλά και άλλες χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλόκαρε μια δήλωση που συνέταξε η Ρωσία για το Συμβούλιο Ασφαλείας του
ΟΗΕ
Κλείσιμο
, με την οποία ζητούσε την «επείγουσα και πολιτισμένη» έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα στο Σάλσμπερι.

«Η πρόταση της Ρωσίας στις 14 Μαρτίου για μια συνοπτική και βασισμένη σε γεγονότα δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα ζητούσε μια επείγουσα και πολιτισμένη έρευνα σχετικά με ένα σοβαρό χημικό περιστατικό στη Βρετανία σύμφωνα με τα πρότυπα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, μπλοκαρίστηκε ​​από τους εκπροσώπους αυτής της χώρας υπό ένα πολιτικοποιημένο πρόσχημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, Φεντόρ Στριζόφσκι.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο, αντίθετα με προηγούμενα προσχέδια δηλώσεων που είχαν συντάξει το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, δεν απέδιδε ευθύνες για το περιστατικό, αλλά καλούσε «όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να συνεργαστούν κατά την έρευνα», όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Σύμφωνα με τον Στριζόφσκι, το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να τροποποιήσει το έγγραφο με τρόπο που θα διαστρέβλωνε το αρχικό του νόημα.

Ξεκάθαρα «απέναντι» στο Κρεμλίνο οι ΗΠΑ

Παρά την αρχική χλιαρή αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ που είχε αποφύγει να καταδικάσει το Κρεμλίνο για την επίθεση, λέγοντας απλά ότι «θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», εχθές ακολούθησε μια σειρά δηλώσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν αφήνει αμφιβολία για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών «απέναντι» στη Ρωσία. 

Η χθεσινή δήλωση-βόμβα της Αμερικανίδας πρεσβευτή στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ότι «οι ΗΠΑ στέκονται απολύτως αλληλέγγυες με το Ηνωμένο Βασίλειο» για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών και τις κυρώσεις εις βάρος του Κρεμλίνου προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων από τη ρωσική πλευρά.

Η διπλωμάτης δήλωσε ξεκάθαρα στην επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζήτησε το Λονδίνο ότι η Ρωσία «ευθύνεται» για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, και κάλεσε το ΣΑ να αναλάβει δράση για αυτό το «έγκλημα».

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση ενάντια σε δύο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας ένα νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου», τόνισε η Χέιλι στο ΣΑ, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Αν και αυτή ήταν η πρώτη φορά που επίσημα χείλη από τις ΗΠΑ κατηγόρησαν τόσο ξεκάθαρα την Μόσχα για την υπόθεση Σκριπάλ, λίγες ώρες μετά ακολούθησε δεύτερη δήλωση, ακόμα πιο αυστηρή, αυτή τη φορά από τον Λευκό Οίκο.

Όπως αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση, «η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στη βρετανική επικράτεια που είχε στόχο έναν Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και υποστηρίζει την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες».

Η αμερικανική προεδρία θεωρεί ότι η επίθεση αυτή «ταιριάζει με τον τρόπο συμπεριφοράς της Ρωσίας, η οποία αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», «υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χωρών σε όλο τον κόσμο» και «προσπαθεί να ανατρέψει και να καταρρακώσει τους δυτικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τις (δημοκρατικές) διαδικασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τη στήριξη του όμως στη Βρετανία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου εξέφρασε και το Παρίσι, δηλώνοντας ότι «θα συντονίσει» με το Λονδίνο «τις προσεχείς ώρες» την απάντησή του για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σκριπάλ.

«Τις προσεχείς ώρες, η Γαλλία θα βρίσκεται σε επαφή στο ανώτατο επίπεδο με τις βρετανικές αρχές για τον συντονισμό της απάντησής μας», δήλωσε εχθές ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις έρευνες που διεξάγουν οι βρετανοί εταίροι μας», συμπλήρωσε ο Λεντριάν.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών, και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν αναίσθητοι στις 4 Μαρτίου σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπουριμ στη νοτιοδυτική Αγγλία. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε «κρίσιμη» κατάσταση.


Ρωσία: Απαιτούμε να μας δείξετε απτές αποδείξεις

Την ώρα που τουλάχιστον τρεις χωρες σχηματίζουν ένα κοινό μέτωπο ενάντια στο Κρεμλίνο, η Ρωσία απαιτεί να δει απτές αποδείξεις για το «έγκλημα» που της καταλογίζεται. 

«Θέλουμε να εξετάσουμε τον νευροτοξικό παράγοντα που η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι απόδειξη ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ» δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Απαιτούμε να χορηγηθούν απτές αποδείξεις του φερόμενου ρωσικού ίχνους που βρέθηκε», τόνισε ο Νεμπένζια στην επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση που ζήτησε το Λονδίνο.

«Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, τίποτε να κρύψουμε», συμπλήρωσε. 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης