Βρετανία: Η Μέι συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας μετά το θάνατο και δεύτερου Ρώσου εξόριστου

Βρετανία: Η Μέι συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας μετά το θάνατο και δεύτερου Ρώσου εξόριστου

Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν 14 θανάτους σε βρετανικό έδαφος για τους οποίους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι σχετίζονται με τη ρωσική κυβέρνηση - Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «απειλές περί κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητες»

Βρετανία: Η Μέι συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας μετά το θάνατο και δεύτερου Ρώσου εξόριστου
Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι για την υπόθεση Σκρίπαλ μετά και το δεύτερο θάνατο Ρώσου σε βρετανικό έδαφος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
  
Την ίδια ώρα ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να ανανεώσει για τέταρτη φορά τη θητεία του στην προεδρία της χώρας. 
 
Μία εβδομάδα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του με νευροτοξική ουσία,ο Ρώσος μεγιστάνας, Νικολάι Γλουσκόφ άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές. 
Κλείσιμο

Ο Πούτιν απειλεί τη Μέι 

 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμηνύει στην Τερέζα Μέι ότι δεν θα πρέπει να απειλεί μία πυρηνική δύναμη απορρίπτοντας έτσι το τελεσίγραφο που του είχε δώσει η Βρετανή πρωθυπουργός για να αποδείξει την αθωότητα της Μόσχας στην πολύκροτη υπόθεση Σκρίπαλ.Ωστόσο,απείλησε ότι θα λογοκρίνει τα βρετανικά ΜΜΕ στη Ρωσία εάν το ρωσικό δίκτυο «Russia Today» χάσει την άδεια λειτουργίας του στη Βρετανία. 
 
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η MI5 και η βρετανική αστυνομία ερευνούν 14 θανάτους σε βρετανικό έδαφος για τους οποίους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι σχετίζονται με την κυβέρνηση της Μόσχας. Πρόκειται για θανάτους που συνέβησαν σε μια περίοδο δεκαετιών και αφορούν ανθρώπους που είχαν χαρακτηριστεί ως εχθροί του Κρεμλίνου. 

Η Τερέζα Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος της εξέφρασε την πλήρη στήριξή του ως προς τα αντίποινα που προτίθεται να λάβει το Λονδίνο σε βάρος της Μόσχας, αλλά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή και συντονισμένη απάντηση με άλλους συμμάχους έναντι της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας.
  
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «απειλές περί κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Μέσα σε μία εβδομάδα και δεύτερος θάνατος Ρώσου μεγιστάνα στη Βρετανία  

  
Ο θάνατος του Νικολάι Γκλουσκόφ, στενού συνεργάτη του εξόριστου Ρώσου επιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι, στη Βρετανία, έρχεται μία εβδομάδα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκρίπαλ με νευροτοξική ουσία. 
 
Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε στα social media ο ιδιοκτήτης της ρωσικής εφημερίδας «Vedomosti» Νταμιάν Κουντριάφτσεφ, ο οποίος παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τον Μπερεζόφσκι.

«Νικολάι Γκλουσκόφ 1949-2018» έγραψε ο Κουντριάφτσεφ στην σελίδα του στο Facebook, «έχουμε κοινούς φίλους, αυτοί με ενημέρωσαν για τον θάνατο σου».

Ο Γκλουσκόφ ήταν Ρώσος επιχειρηματίας. Την περίοδο 1989-1991 κατείχε επιτελικές θέσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία LogoBaz που ίδρυσε ο Μπερεζόφσκι. Την περίοδο 1991-1995 έγινε οικονομικός υπεύθυνος της εταιρείας AvtoBaz και το 1996 υποδιευθυντής της αεροπορικής εταιρείας AEROFLOT. To 2000 συνελήφθη με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε χρήματα της AEROFLOT και καταδικάστηκε για απάτη και ξέπλυμα χρημάτων που απόκτησε με τρόπο παράνομο. Το 2004 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και τριών μηνών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε εκτίσει την ποινή αυτή όντας κρατούμενος. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Βρετανία, όπου το 2010 του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Το 2013 ο Γλουσκόφ είχε προβλέψει τον θάνατό του επισημαίνοντας είναι ότι είναι ρωσικός στόχος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης