Τζίνα Χάσπελ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA

Τζίνα Χάσπελ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA

Πρόκειται για ένα από τα πιο επίλεκτα και γνωστά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών

Τζίνα Χάσπελ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA
Η Τζίνα Χάσπελ είναι η πρώτη γυναίκα που ενδέχεται να αναλάβει το τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε περίπτωση που η Γερουσία δεχτεί να επικυρώσει την τοποθέτησή της.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επίλεκτα και γνωστά στελέχη της CIA, στους κόλπους της οποίας εργάζεται επί τρεις δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μία κάπως μυστηριώδη φιγούρα για τον κόσμο, έξω από αυτήν. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ακόμα και ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του ονόματός της δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κυκλοφορεί στα Μέσα μία φωτογραφία που… δεν απεικονίζει την ίδια! Διόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μία κατάσκοπο. Συμμετείχε και επέβλεπε κάποιες εκ των σημαντικότερων και δυσκολότερων μυστικών επιχειρήσεων εκτός αμερικάνικου εδάφους. Το πρόσωπό της ήταν μέχρι χθες ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα αμερικανικά μυστικά. 

Η ιστορική σημασία, όμως, της υποψηφιότητάς της και το «ιστορικό ορόσημο» που αυτή αποτελεί, επισκιάστηκε αμέσως εξαιτίας της σύνδεσής του ονόματός της με κάποια από τα σκληρά βασανιστήρια και τις αμφιλεγόμενες μεθόδους για τις οποίες έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί η CIA. Λέγεται ότι η Χάσπελ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, είχε αναλάβει να επιβλέπει ανακριτικές μεθόδους που προσιδίαζαν σε βασανιστήρια. Η Washington Post ισχυρίζεται ότι είχε «διευθύνει μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε προσομοιώσεις πνιγμού και άλλες κακομεταχειρίσεις». Τα αμερικάνικα μίντια υποστηρίζουν πως η Τζίνα Χάσπελ είχε επίσης αναμιχθεί στην καταστροφή ενοχοποιητικών βίντεο γι’ αυτές τις τεχνικές «προωθημένης ανάκρισης» που εφαρμόσθηκαν σε πολλούς κρατουμένους στην Ταϊλάνδη. Το European Center for Constitutional and Human Rights, ένας οργανισμός στο Βερολίνο, πιέζει εδώ και χρόνια τη Γερμανία, μάλιστα, να ασκήσει πιέσεις για τη σύλληψη της Χάσπελ για τον ρόλο της στους βασανισμούς αυτούς. 

Κλείσιμο
Η προαγωγή της έχει διχάσει ακόμα και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, στελέχη του οποίου υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών και να δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει ξανά σε παρόμοιες μεθόδους. Εκτός από την απόλυτη στήριξη του Αμερικάνου προέδρου, όμως, η 61χρονη γυναίκα έχει έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Μάικ Πομπέο, το νέο υπουργό Εξωτερικών και μέχει χθες προϊστάμενό της. «Η Τζίνα είναι υποδειγματική κατάσκοπος και αφοσιωμένη πατριώτισσα και φέρνει πάνω από 30 χρόνια πείρας στην υπηρεσία. Είναι επίσης μια έμπειρη ηγέτης με φανταστική ικανότητα να πράττει και να εμπνέει αυτούς που την περιβάλλουν», είχε δηλώσει ο Μάικ Πομπέο όταν την είχε διορίσει δεύτερη στην ιεραρχία της CIA, πριν από έναν χρόνο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης