Μογκερίνι: Πάνω από 16.000 μετανάστες επέστρεψαν στην Αφρική σε δύο μήνες

Μογκερίνι: Πάνω από 16.000 μετανάστες επέστρεψαν στην Αφρική σε δύο μήνες

Αποδίδει καρπούς το πρόγραμμα «ανθρωπιστικής επείγουσας οικειοθελούς επιστροφής», σύμφωνα με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ

Μογκερίνι: Πάνω από 16.000 μετανάστες επέστρεψαν στην Αφρική σε δύο μήνες
Περισσότεροι από 16.000 μετανάστες
από χώρες της Αφρικής επαναπατρίστηκαν από τα κέντρα κράτησης που βρίσκονταν στη Λιβύη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ένα πρόγραμμα «ανθρωπιστικής επείγουσας οικειοθελούς επιστροφής» μεταναστών από τη Λιβύη στις πατρίδες τους στον απόηχο της αγανάκτησης που προκάλεσε η μετάδοση από μέσα ενημέρωσης εικόνων από ένα σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη.

Κλείσιμο
«Τους πρώτους δύο μήνες αυτού του χρόνου, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, κατορθώσαμε να διασώσουμε και να ελευθερώσουμε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους από καταυλισμούς στη Λιβύη», δήλωσε η Μογκερίνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
στο Στρασβούργο.

«Σε δύο μήνες, κατορθώσαμε να κάνουμε περισσότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο, τα αποτελέσματα είναι δέκα φορές καλύτερα από ό,τι το 2016», σημείωσε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της, 4.000 με 5.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτούς τα κέντρα κράτησης.

Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) «πιστεύω ότι μπορούμε να εκκενώσουμε τελείως (τα κέντρα κράτησης) εντός δύο, τριών μηνών», πρόσθεσε.

Στα τέλη Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης στην Αμπιτζάν, συστάθηκε μια ομάδα εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με την οποία είναι αντιμέτωποι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στη Λιβύη, όπου έφθασαν από κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη κάνοντας τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν η ΕΕ, η ΑΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης