Ισπανία: Οργή για τη δολοφονία 8χρονου - Ζητούν επαναφορά της θανατικής ποινής

Ισπανία: Οργή για τη δολοφονία 8χρονου - Ζητούν επαναφορά της θανατικής ποινής

Το παιδί αγνοείτο  από τα τέλη Φεβρουαρίου και βρέθηκε το πτώμα του στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η μητριά του - Πιθανότατα στραγγαλίστηκε

Ισπανία: Οργή για τη δολοφονία 8χρονου - Ζητούν επαναφορά της θανατικής ποινής
Το άψυχο σώμα του μικρού Γκαμπριέλ, του οκτάχρονου που είχε εξαφανιστεί από το χωριό του στη νότια Ισπανία στα τέλη Φεβρουαρίου, βρέθηκε τελικά μέσα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η μητριά του: οι Ισπανοί παρακολουθούν συγκλονισμένοι αυτήν την υπόθεση και πολλοί δεν διστάζουν να ζητήσουν την επαναφορά της θανατικής ποινής που έχει καταργηθεί από το 1995.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά την ανακοίνωση της μακάβριας ανακάλυψης, ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί και φώναζε ρυθμικά "Θανατική ποινή!", έξω από το αστυνομικό τμήμα της Αλμερία όπου κρατείται η 43χρονη Άνα Χούλια Κεσάδα, 43 ετών, από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι σήμερα το μεσημέρι σχεδόν 160.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει ένα αίτημα ζητώντας να καταδικαστεί η Κεσάδα σε ισόβια κάθειρξη.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι οι Αρχές δεν της έχουν ακόμη ασκήσει δίωξη για οποιοδήποτε αδίκημα.

Ένα άλλο αίτημα, που συγκέντρωσε 220.000 υπογραφές, ήταν να ζητήσει η Δομινικανή Δημοκρατία την έκδοσή της ώστε να μην απολαμβάνει τις "ανέσεις" των ισπανικών φυλακών.

Απέναντι σε αυτή τη χιονοστιβάδα αντιδράσεων, η μητέρα του Γκαμπριέλ, η Πατρίσια Ραμίρεθ, έκανε έκκληση στους συμπατριώτες της να μην παρασυρθούν από το μίσος.

Η Άνα Χούλια Κεσάδα συνελήφθη την Κυριακή στο χωριό Πουέμπλα δε Βικάρ. Οι αποδείξεις σε βάρος της ήταν συντριπτικές: στο πορτ-παγκάζ του αυτοκινήτου που οδηγούσε βρέθηκε το πτώμα του παιδιού, τυλιγμένο σε μια κουβέρτα.

"Δεν το έκανα εγώ! Πήρα το αυτοκίνητο σήμερα το πρωί!" ακούγεται να φωνάζει στους αστυνομικούς, σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο τη στιγμή της σύλληψής της.

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι

Όλα τα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν την υπόθεση από τις 27 Φεβρουαρίου, όταν ο Γκαμπριέλ έφυγε από το σπίτι της γιαγιάς του, στο χωριό Λας Ορτιτσουέλας για να παει να παίξει με τα ξαδέλφια του. Όμως τα παιδιά δεν συναντήθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ασφυξία, πιθανότατα από στραγγαλισμό.

Εκατοντάδες εθελοντές αψήφισαν τους θυελλώδεις ανέμους και τις βροχές του Μαρτίου και συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του 8χρονου, τις προηγούμενες ημέρες. "Κοιμόμουν μόνο τέσσερις ώρες κάθε νύχτα" είπε ένας από τους δημοσιογράφους που συμμετείχε στις έρευνες, ο Φραν Γκαβιλάν της τοπικής εφημερίδας Ideal, περιγράφοντας ένα παιδί "εσωστρεφές αλλά πολύ ευγενικό και συμπαθητικό".

Για τον Τύπο, η Άνα Χούλια Κεσάδα δεν ήταν παρά η σύντροφος του απελπισμένου πατέρα του Γκαμπριέλ. Έδειχνε μεγάλη τρυφερότητα για το παιδί και φορούσε ένα μπλουζάκι με τη φωτογραφία του.

Όμως η αστυνομία την παρακολουθούσε στενά επί πολλές ημέρες.

Σύμφωνα με τον Φραν Γκαβιλάν, κίνησε υποψίες όταν "ανακάλυψε" ένα μπλουζάκι του Γκαμπριέλ σε ένα σημείο που είχε ήδη ερευνηθεί δύο φορές. Επίσης, επειδή δύο φορές "εξαφάνισε" το κινητό τηλέφωνό της μολονότι θα έπρεπε να το παραδώσει στις αρχές, όπως και οι άλλοι συγγενείς του παιδιού.

Ενός λεπτού σιγή τήρησε ο βασιλιάς Φίλιππος

Σήμερα, όλα τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τον φόνο του παιδιού. Ο βασιλιάς Φίλιππος τήρησε ενός λεπτού σιγή και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συλλυπήθηκε την οικογένεια.

Το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στην Ισπανία είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, όμως η υπόθεση αναβίωσε μια δημόσια συζήτηση για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα, ιδίως σε βάρος ανηλίκων.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θέλει να επιβάλλονται τα ισόβια και για άλλα αδικήματα ενώ αντιθέτως η αριστερά ζητά την κατάργηση αυτής της ποινής. Σήμερα, ανάλογα με την περίπτωση, επανεξετάζονται οι υποθέσεις των ισοβιτών μετά από 25 ή 35 χρόνια, όμως αν δεν υπάρχει θετική αξιολόγηση μπορεί να παραμείνουν στη φυλακή για όλη τους τη ζωή. Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει επί του παρόντος κατά πόσο είναι σύμφωνη με τους νόμους αυτή η διάταξη.

Εν αναμονή της απόφασης, οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η Άνα Χούλια Κεσάδα έδρασε μόνη ή ακόμη και αν είναι "καθ' έξιν" δολοφόνος: το 1996, ένα παιδί του οποίου είχε αναλάβει τη φροντίδα –σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η κόρη της– έπεσε από ένα μπαλκόνι στο Μπουργκός και σκοτώθηκε. Τότε, η έρευνα των αρχών μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης