Δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Τραμπ

Εξαίρεσε Μεξικό και Καναδά - Επιχειρηματολόγησε ότι οι δασμοί στα μέταλλα θα προστατέψουν τις «ρημαγμένες» αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου

Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας, καθώς και την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας πράξη όσα έλεγε τις προηγούμενες ημέρες, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 25% στον εισαγόμενο χάλυβα, καθώς και δασμό 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Από τη συμφωνία εξαιρούνται ο Καναδάς και το Μεξικό. 
Παράλληλα, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν στο μέλλον από την επιβολή δασμών στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως οι δασμοί στα μέταλλα θα προστατέψουν τις "ρημαγμένες" βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι εν λόγω βιομηχανίες "έχουν καταστραφεί από επιθετικές πρακτικές εξωτερικού εμπορίου". "Είναι πραγματικά μια επίθεση στη χώρα μας" συμπλήρωσε.

"Οι σημερινές μας αποφάσεις δεν είναι θέμα επιλογής, είναι ζήτημα ανάγκης για την ασφάλειά μας" σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο, όπου υπέγραψε το σχετικό έγγραφο για την επιβολή δασμών.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» εργάτες χαλυβουργίας από αμερικανικά εργοστάσια.

Ο κ. Τραμπ έκανε επίσης λόγο για άδικη συμπεριφορά εις βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας. "Θέλουμε απλά δικαιοσύνη" τόνισε.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή "εντός 15 ημερών", με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται "προς το παρόν" από το μέτρο, όπως ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση "εναλλακτικούς τρόπους" για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια, που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

Προσέθεσε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA.

Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr