Σαουδική Αραβία: Ιστορική πορεία 2.500 γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πρόκειται για την πρώτη μαζική δημόσια εμφάνιση γυναικών – Σειρά μέτρων για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών – Από τον Ιούνιο οι γυναίκες θα μπορούν να οδηγούν

Πάνω από 2.500 γυναίκες στη Σαουδική Αραβία συμμετείχαν σήμερα σε πορεία στην παραθαλάσσια πόλη της Τζέντα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην πρώτη μαζική δημόσια εμφάνιση γυναικών στη συντηρητική ισλαμική κοινωνία.

Η πορεία, που διοργανώθηκε από την κυβέρνηση της Τζέντα, είχε στόχο να προωθήσει έναν υγιή τρόπο ζωής καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα στο «μετριοπαθές Ισλάμ», ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει λάβει σειρά μέτρων για να βελτιώσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Η χώρα ανακοίνωσε το σχέδιό της να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο από φέτος τον Ιούνιο, ενώ υπηρεσίες μίσθωσης οχημάτων ετοιμάζονται να προσλάβουν γυναίκες οδηγούς.

«Είμαι ενθουσιασμένη που θα μπορώ να οδηγώ σε λίγους μήνες. Οι γυναίκες μπορούν να κάτσουν πίσω από το τιμόνι όπως οι άνδρες», δήλωσε η Αϊμένα, φοιτήτρια, που κάνει μαθήματα οδήγησης στο Πανεπιστήμιο Πριγκίπισσα Νούρα.

Επιπλέον, στις γυναίκες επετράπη τον Ιανουάριο να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες και να ανοίγουν τις δικές τους επιχειρήσεις χωρίς τη συναίνεση των ανδρών συγγενών τους.

Η γενική εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε επίσης αυτό το μήνα ότι για πρώτη φορά θα προσλάβει γυναίκες ανακριτές. Το βασίλειο άνοιξε επίσης 140 θέσεις για γυναίκες σε αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς, σε μια ιστορική κίνηση που σύμφωνα με την κυβέρνηση συγκέντρωσε τις αιτήσεις 107.000 ενδιαφερομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr