Βρέθηκαν τα οστά της Αμέλια Έρχαρτ 80 χρόνια μετά την εξαφάνισή της

Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι τα οστά που βρέθηκαν το 1940 στη νήσο Νικουμαρόρο ανήκουν στην Έρχαρτ, κι όχι σε κάποιον άνδρα, όπως είχε αποφανθεί μια ιατροδικαστική εξέταση του 1941

Οκτώ δεκαετίες πέρασαν από τη μυστηριώδη αλλά παράλληλα διάσημη εξαφάνιση της πρωτοπόρου Αμέλια Έρχαρτ. Είναι η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ επιχείρησε να επαναλάβει το θρίαμβό της κάνοντας το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.

Πλήθος θεωριών έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα για το τι πραγματικά συνέβη στην Αμέλια Έρχαρτ και τον πλοηγό της, Φρεντ Νούναν, όταν εξαφανίστηκαν στις 2 Ιουλίου 1937, ενώ πετούσαν πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ της Παπούα Νέας Γουινέας και της νήσου Χάουλαντ. Τώρα, όμως, φαίνεται πώς βρέθηκε η απάντηση στο γρίφο.

Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι τα οστά που βρέθηκαν το 1940 στη νήσο Νικουμαρόρο -γνωστή και ως νήσο Γκάρντνερ, μια κοραλλιογενή ατόλη, περίπου 1.200 μίλια από τις νήσους Μάρσαλ- ανήκουν στην Έρχαρτ, κι όχι σε κάποιον άνδρα, όπως είχε αποφανθεί μια ιατροδικαστική εξέταση του 1941.

Τα οστά είχε μελετήσει τότε ο δρ Ντέιβιντ Χούντλες της Ιατρικής Σχολής των Φίτζι, ο οποίοςεξέτασε την αναλογία της περιφέρειας του μηρού προς το μήκος του, τη γωνία του μηρού και της λεκάνης και την ηβική σύμφυση που σχηματίζεται μεταξύ των δύο οστών της λεκάνης και είναι ευρύτερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και συμπέρανε ότι δεν μπορούσαν να ανήκουν στην Έρχαρτ, αλλά σε κάποιον άνδρα.

Αλλά ο Ρίτσαρντ Γιαντς, επίτιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημίο του Τενεσί, υποστηρίζει τώρα ότι αν ο δρ Χούντλες ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους θα είχε εξάγει διαφορετικό συμπέρασμα.

Σε μελέτη του που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Forensic Anthropology, ο Γιαντς λέει ότι οι μέθοδοι του δρος Χούντλες ήταν ανεπαρκείς, ειδικά όσον αφορά την ταυτοποίηση του φύλου του σκελετού.

Το πιο αξιόπιστο από τα κριτήριά του ήταν η εξέταση της ηβικής σύμφυσης, αλλά «αυτό υπόκειται σε σημαντικές διακυμάνσεις, ελάχιστα κατανοητές το 1941», επισημαίνει.

Τα 13 οστά που βρέθηκαν στο Νικουμαρόρο είχαν χαθεί προ πολλού, αλλά ο δρ Γιαντς μελέτησε φωτογραφίες της «βασίλισσας των αιθέρων», εξέτασε τις διαστάσεις των ρούχων της και συνέκρινε τις μετρήσεις του Χούντλες με δεδομένα από άλλους 2.276 ανθρώπους. Κι όπως είπε: «Η Έρχαρτ μοιάζει περισσότερο στα οστά του Νικουμαρόρο από το 99% των άλλων ατόμων σε ένα μεγάλο δείγμα αναφοράς. Αυτό υποστηρίζει βάσιμα το συμπέρασμα ότι τα οστά του Νικουμαρόρο ανήκαν στην Αμέλια Έρχαρτ».

Ο δρ Χούντλες είχε πει ότι τα οστά ανήκαν σε ενήλικα ύψους 1,69 μ., αλλά ο πλοηγός της Έρχαρτ, ο Νούναν είχε ύψος 1,90 μ. Η άδεια πιλότου της Έρχαρτ ανέφερε ότι το ύψος της ήταν 1,72 μ., ενώ η άδεια οδηγήσεως 1,70.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr