PROTOTHEMA

Κόσμος

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις της με τους δυτικούς

Foreign Policy: Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι να παίρνει ομήρους

Foreign Policy: Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι να παίρνει ομήρους

Η περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών και πώς αυτή σχετίζεται με το δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, τον πάστορα Ρίτσαρντ Μπράνσον και τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Την ίδια μέρα που η τουρκική πολιτοφυλακή  στον Έβρο συνέλαβε τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, με τα σενάρια για τις συνθήκες υπό τις οποίες τέθηκαν υπό κράτηση να οργιάζουν, το Foreign Policy δημοσίευσε συγκυριακά ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Η κράτηση ομήρων είναι η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας». Η ανάλυση του Foreign Policy αναφέρει πως η Δύση γνωρίζει τα κίνητρα της Άγκυρας, ωστόσο δεν αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους, και παραθέτει μια σειρά από περιστατικά τον τελευταίο χρόνο από αρπαγή ομήρων εκ μέρους της Τουρκίας, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις της με τους δυτικούς. Το άρθρο είναι διαφωτιστικό για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία σε παρόμοιες περιπτώσεις.


Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt
Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τον Τουρκογερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2017, κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Γιουτζέλ, ανταποκριτής της Die Welt, γνωστός για τη δημοσιογραφική του δήλωση σχετικά με την καταστολή της Τουρκίας, είχε γράψει άρθρα βασισμένα στα πειρατικά μηνύματα του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Το αρχικό του ένταλμα σύλληψης αφορούσε αυτά τα άρθρα, αλλά μετά την κράτησή του, οι (Τούρκοι) ερευνητές μετατόπισαν την προσοχή τους στην κάλυψη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), ειδικά σε συνέντευξη που είχε πάρει από τον ηγέτη του PKK, Τζεμίλ Μπαγίκ. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκισης χωρίς κατηγορία στην Τουρκία, το μεγαλύτερο μέρος της σε απομόνωση, απελευθερώθηκε με εγγύηση στις 16 Φεβρουαρίου. Ο Γιουτζέλ έφυγε από τη χώρα το συντομότερο δυνατό. Μόλις βρισκόταν σε ασφαλές μέρος στη Γερμανία, έγραψε ένα βίντεο, κρατώντας αντίγραφο της δικαστικής εντολής που τού δόθηκε όταν έφυγε από τη φυλακή. Το δικαστήριο, είπε, είχε διατάξει την παράταση της κράτησής του, που δεν είχε τερματιστεί. Όπως και η κράτησή του, η απελευθέρωση του Γιουτζέλ είχε όλα τα σημάδια μιας πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Η κράτηση του Σαλέχ Μουσλίμ
Οι σχέσεις ομηρίας έχουν γίνει τόσο διαδεδομένες στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, που όταν ο ηγέτης των Σύριων Κούρδων Σαλέχ Μουσλίμ κρατήθηκε στην Πράγα το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι άμεσες εικασίες ήταν κατά πόσο η τσεχική κυβέρνηση θα συμφωνούσε να τον εκδώσει ως αντάλλαγμα για την ελευθερία δύο Τσέχων που βρίσκονται σήμερα φυλακισμένοι στην Τουρκία για υποστήριξη των Κούρδων μαχητών της Συρίας. Ένα τσεχικό δικαστήριο απελευθέρωσε την Τρίτη τον μουσουλμάνο, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται, συμφωνώντας με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα συνεργαστεί με το δικαστήριο παραμένοντας ελεύθερος να ταξιδέψει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο (Τούρκος) αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ κατήγγειλε την κίνηση του δικαστηρίου ως «πολύ σαφή απόφαση για την υποστήριξη της τρομοκρατίας», προκαλώντας μια έντονα διατυπωμένη απάντηση από το τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών.

O ευαγγελιστής πάστορας και ο Γκιουλέν
Αυτές οι πολιτικές ομηρίας είναι πιο ορατές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι τύχες πολλών αθώων Αμερικανών που βρίσκονται υπό τουρκική κράτηση, έχουν γίνει αντικείμενο αυστηρών απαιτήσεων από την τουρκική κυβέρνηση. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Άντριου Μπράνσον, ένας πάστορας που ζούσε στην Τουρκία για δύο δεκαετίες και λειτουργεί σε μια μικρή ευαγγελική εκκλησία στη Σμύρνη, και συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 με ασαφείς ισχυρισμούς ότι συνδέθηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ένα χρόνο μετά, παραμένει στη φυλακή. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει μετατρέψει ρητά τον Μπράνσον σε αντικείμενο εμπορίου, λέγοντας, τον Σεπτέμβριο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανταλλάξουν «έναν πάστορα για έναν πάστορα», ανταλλάσσοντας το βασικό του εχθρό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί στην Πενσυλβανία, για τον Μπράνσον. Δεν είναι ο μόνος Αμερικανός στην τουρκική φυλακή: Τον περασμένο μήνα, ο Σερκάν Γκολγκέ, ένας επιστήμονας της NASA με διπλή υπηκοότητα, που καταδίκασε την καταστολή των προσπαθειών μετά το πραξικόπημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών.

Το νομοσχέδιο του Κογκρέσου
Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση των σχέσεων μεταξύ συμμάχων. Κανένας πολίτης μιας συμμαχικής χώρας δεν θα πρέπει να αναρωτηθεί κατά πόσο η Τουρκία θα μετατρέψει την ελευθερία τους σε ένα διαπραγματευτικό χαρτί - και υπάρχει σήμερα νομοθεσία ενώπιον του Κογκρέσου που θα τιμωρήσει την Τουρκία για αυτή τη συμπεριφορά. Μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο για το Κράτος, τις ξένες επιχειρήσεις και τα συναφή προγράμματα (SFOPS), που υποβλήθηκε  από τους Γερουσιαστές, Τζιν Σαχίν (DN.H.) και Τζέιμς Λάνκφορντ (R-Okla.), θα επιβάλει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που κρατούν παράνομα και παρατεταμένα Αμερικανούς πολίτες. Οι κυρώσεις είναι απλές: Χρειάζεται έρευνα από τον Υπουργό Εξωτερικών για την ταυτοποίηση υπαλλήλων, οι οποίοι κατέχουν μια άρση από την εθνική ασφάλεια ή μπορούν να χρησιμοποιούν τον απόρρητο κατάλογο, για να παραχωρήσουν τα ονόματα στο Κογκρέσο, χωρίς τη δημοσιοποίησή τους στο κοινό, και από αυτούς τους υπαλλήλους να αίρεται η είσοδος στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη και λογική αντιμετώπιση σε υποθέσεις ομηρίας και πρέπει να παραμείνει μέρος του γενικού νομοσχεδίου του τρέχοντος οικονομικού έτους που είναι υπό διαπραγμάτευση τώρα.

Κυρώσεις στην Τουρκία
Όπως έγραψε στην Wall Street Journal ο γερουσιαστής Λάνκφορτ πριν από δύο εβδομάδες, αυτή η τροπολογία θα πρέπει να συνδυαστεί και με τη χρήση των κυρώσεων του Global Magnitsky σε μεμονωμένους Τούρκους αξιωματούχους που είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν μεγάλη διαφθορά ή σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Παγκόσμιος νόμος περί Magnitsky είναι ένα σχετικά νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2016 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017. Δίνει στον Πρόεδρο την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα και οντότητες υπεύθυνες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους εκδιώξουν αποτελεσματικά από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμμαχος, για την ώρα
Τώρα, υπάρχει πολύ "τρίξιμο των δοντιών" (gnashing of teeth) σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και αν θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Πολύ μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ευθύνονται για την επιδείνωση, όταν στην πραγματικότητα η Τουρκία πιέζει τις συμμαχίες της σε οριακό σημείο.

Το Κογκρέσο και η διοίκηση Τραμπ πρέπει να αποδείξουν στην Άγκυρα ότι ακόμα και όταν η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας γίνεται πιο συναλλαγματική, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που ποτέ δεν θα υπόκεινται σε συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν τα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών ή του κράτους δικαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όπως οι κυρώσεις εναντίον του  Reza Zarrab ή η έκδοση του Fethullah Gulen. Και θα συνεχίσει να θέτει τα θέματα κατά της διαφθοράς και του κράτους δικαίου στο επίκεντρο των διμερών σχέσεών της με την Τουρκία. Σε τελική ανάλυση, είναι ακόμα σύμμαχος, για την ώρα.

Πηγή: sigmalive.com

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Γανυμήδης08/03/201822:29

Η Τουρκία δεκαετίες τώρα κυλιέται απο την μιά δικτατορία στην άλλη! Το ερώτημα είναι γιατί; Mπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις, τα αποδεικτικά στοιχεία όμως μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι: Το καθεστώς της Τουρκίας είναι ελεγχόμενο απο ξένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, o εθνικισμός είναι εγγύηση για τα συμφέροντα τους έτοιμος να μακελεύσει κάθε δημοκρατική φωνή! Για να μπορέσουν να κρατήσουν την χώρα ενωμένει ο μόνος δρόμος είναι η δικτατορία, σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουν τον φιλελευθερισμό να να διεισδύσει στην χώρα αυτή μέσω της Ελλάδος, διότι θα σημάνει και το τέλος ύπαρξης αυτής της χώρας! Δεν είναι καθόλου τυχαίο τα ελεγχόμενα ΜΜΕ απο το καθεστός να καλλιεργούν το μίσος κατά των Ελλήνων!

Απάντηση
Οι ΗΠΑ μαθαίνουν πως ο Τούρκος δεν έχει μπέσα 08/03/201822:13

"ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ". Η τελευταία φράση στο άρθρο του Foreign Policy μοιάζει περισσότερο με προειδοποίηση. Δείχνει ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν θεωρούν πλέον δεδομένο ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος, αλλά ετοιμάζονται να σταθούν απέναντί της. Οι Αμερικανοί που τόσα πολλά επένδυσαν στην Τουρκία και τη γεωπολιτική της θέση, στηρίζοντάς την παράνομη συμπεριφορά της σε βάρος της Ελλάδας για να την έχουν ευχαριστημένη, τώρα καταλαβαίνουν αυτό που εμείς οι Έλληνες από κακή εμπειρία ξέρουμε, ότι "Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΣΑ". Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε την Αμερική και το ΝΑΤΟ για να αποκτήσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη, με στόχο να υλοποιήσει την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να γίνει παγκόσμια ισλαμιστική δύναμη ανταγωνιστική της Δύσης. Ήδη οι Τούρκοι άρχισαν να μιλούν για "ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΕΘΝΟΣ". Το επόμενο βήμα είναι οι Αμερικανοί να ράψουν το κουστούμι των Τούρκων για να απαντήσουν και στο "οθωμανικό χαστούκι" του Ερντογάν. Το ζήτημα είναι να μην χρησιμοποιηθεί σαν "ράφτης" η Ελλάδα. Τουλάχιστον όχι μόνη της και όχι χωρίς πολύ σοβαρά ανταλλάγματα.

Απάντηση
Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 08/03/201821:10

Οι Οθωμανοί, εκτός από τα φορολογικά κατάστιχα, που ήταν η "ραχοκοκαλιά" της γραφειοκρατίας της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, υιοθέτησαν και την υψηλή στρατηγική της, την οποία ενίσχυσαν με ένα σημαντικό στοιχείο, αυτό της στρατιωτικής ισχύος. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟ 1923, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΦΟΡΕΙΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η Ελλάδα ως κράτος αποτελεί ένα φαινόμενο ιδιαίτερης πολυεξάρτησης από εξωτερικά και εσωτερικά συμφέροντα με έντονα χαρακτηριστικά εσωστρέφειας, που δεν της επιτρέπουν να "σηκώσει το κεφάλι" και να αντικρίσει τον ορίζοντα, να δει τις επερχόμενες εξελίξεις και με βάση αυτές να χαράξει μια στρατηγική αν όχι των επομένων δεκαετιών, τουλάχιστον των επομένων ετών. Χωρίς υπερβολή, οι κυβερνώντες άγονται και φέρονται από τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και χαράσσουν πολιτική (αν μπορεί να το ονομάσει κανείς έτσι αυτό το πράγμα) για τις επόμενες μέρες και βδομάδες, άντε μήνες. Η μόνη στρατηγική που χαράσσουν είναι αυτή που θα τους επιτρέψει αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές όπως επιβάλλει δηλαδή η εξουσιομανία, που είναι η χειρότερη ασθένεια της πατρίδας μας. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και σε κάποιον βαθμό πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Και αν δεν είχε να ασχολείται και να καταναλώνει τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο για να "διαχειριστεί" το Κουρδικό, η κατάσταση θα ήταν εφιαλτική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις γειτονικές χώρες και όχι μόνο. Στον αντίποδα, Η ΕΛΛΑΔΑ αυτά τα δέκα χρόνια που η Τουρκία κινείται με βάση το "2023 Η στρατηγική αποστολή της Τουρκίας", ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. Οι πολιτικοί της, δύο φορές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αντί να συνεννοηθούν για να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την κρίση, έκαναν πολιτικά πραξικοπήματα και ο ένας με το "λεφτά υπάρχουν" και ο άλλος με το "θα καταργήσω τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο" οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή. Δεν δίνουμε κανένα συγχωροχάρτι στους προηγούμενους, όμως τέτοια εξουσιομανία και τόσος αμοραλισμός δεν εμφανίστηκε ποτέ στη νεότερη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Ας ελπίσουμε κάποιοι υπεύθυνοι Έλληνες να διαβάσουν αυτό το άρθρο, γιατί μόνο μέσα από μια νέα νοοτροπία μπορούμε να σώσουμε τη χώρα. Αλλιώς θα χαθούμε. Απόσπασμα από άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη.

Απάντηση
Και τους 90 πύραυλους SCALP EG 08/03/201820:15

έχει βγάλει η ΠΑ μας. Ψηλά το κεφάλι Έλληνες! Πλησιάζει η ώρα!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία