ΕΕ: Τα αμερικανικά προϊόντα που θα επηρεαστούν από το εμπάργκο θα ανακοινωθούν αν ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών αλουμινίου και χάλυβα

ΕΕ: Τα αμερικανικά προϊόντα που θα επηρεαστούν από το εμπάργκο θα ανακοινωθούν αν ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών αλουμινίου και χάλυβα

Τα Ευρωπαϊκά αντίμετρα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς μόλις επιβεβαιωθούν οι αμερικάνικοι δασμοί, ωστόσο σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για τρεις κατηγορίες, τα προϊόντα χάλυβα, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα ένδυσης

ΕΕ: Τα αμερικανικά προϊόντα που θα επηρεαστούν από το εμπάργκο θα ανακοινωθούν αν ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών αλουμινίου και χάλυβα
Τον κατάλογο με τα εμπορικά αντίμετρα ενέκρινε σήμερα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στην επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο από της ΗΠΑ, η οποία είναι εκτός πλαισίου του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ ενδέχεται να κοστίσουν στα κράτη μέλη της ΕΕ  πέρι τα 2,8 δις ευρώ και συνεπώς τα Ευρωπαϊκά αντίμετρα αναμένεται να είναι αντίστοιχου ύψους. 

Αναφέρουμε πως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είχε ανακοινώσει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο ύψους 25% και 10% αντίστοιχα.
Κλείσιμο

Το κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε τις εξελίξεις αυτές, με την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ να σημειώνει πως τα γεγονότα «τρέχουν γρήγορα» και πως στο άμεσο διάστημα αναμένεται ο πρόεδρος Τράμπ να επικυρώσει τους δασμούς. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Επίτροπο Μάλστορμ θεωρεί πως οι δασμοί των ΗΠΑ είναι άδικοι, καθώς δεν υπάρχουν παρατυπίες από μέρους της και οι δύο πλευρές είναι σύμμαχοι σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανονισμούς του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Παράλληλα η Σεσίλια Μάλστρομ σημείωσε πως οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις Αρχές των ΗΠΑ για να τους πείσουν να μην προχωρήσουν σε αυτή την «άδικη» -κατά τα λεγόμενα της- απόφαση, η οποία θα πλήξει τις Ευρωπαϊκές οικονομίες και θα κοστίσει θέσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να είναι και σε επικοινωνία με τις άλλες οικονομίες ανά το κόσμο που θα επηρεάσουν οι Αμερικάνικες κυρώσεις.

Η Επιτροπή φοβάται, επίσης, τυχόν ραγδαία αύξηση των εξαγωγών ατσαλιού και αλουμινίου στην Ευρώπη, έπειτα από το κλείσιμο της Αμερικάνικης αγοράς και προετοιμάζει τις δικές της προστατευτικές κινήσεις.

Τα Ευρωπαϊκά αντίμετρα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς μόλις επιβεβαιωθούν οι αμερικάνικοι δασμοί, ωστόσο σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για τρεις κατηγορίες, τα προϊόντα χάλυβα, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα ένδυσης.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι στον ευρωπαϊκό κατάλογο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι μπέρμπον και τα τζιν Levi’s. 

Σύμφωνα με την Επίτροπο η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στις κρατικές επιχορηγήσεις των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου, που έχουν οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερες τιμές από κάποιες αγορές (κυρίως της Κίνας) οι οποίες πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης