Αναφορές για επιθέσεις με χημικά στη Συρία - Ύποπτες 14 περιπτώσεις ασφυξίας, ένα παιδί νεκρό

Αναφορές για επιθέσεις με χημικά στη Συρία - Ύποπτες 14 περιπτώσεις ασφυξίας, ένα παιδί νεκρό

Για επίθεση με αέριο χλωρίνης στην ανατολική Γούτα κάνουν λόγο ιατρικές πηγές

Αναφορές για επιθέσεις με χημικά στη Συρία - Ύποπτες 14 περιπτώσεις ασφυξίας,  ένα παιδί νεκρό
Δεκατέσσερις περιπτώσεις ασφυξίας, ανάμεσά τους και ενός παιδιού που υπέκυψε, αναφέρθηκαν σήμερα μετά τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ κατά της ανατολικής Γούτα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Γιαακούμπ, ένας από τους γιατρούς που φρόντισε τους ασθενείς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι «υπάρχουν υποψίες για χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα για επίθεση με αέριο χλωρίνης».

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι κάνει χρήση χημικών όπλων, κατηγορείται και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες για χρήση αερίου χλωρίνης.

Κλείσιμο
«Επειτα από εκτόξευση ρουκέτας από αεροσκάφος, 14 περιπτώσεις ασφυξίας αναφέρθηκαν στην περιοχή του Σιφουνίγε και προκλήθηκε ο θάνατος ενός παιδιού. Μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Ενας από τους ασθενείς, ηλικίας 3 ετών, πέθανε από ασφυξία», εξήγησε ο γιατρός που τους φρόντισε. «Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οσμή χλωρίου στα ρούχα και στο δέρμα, πολλοί έχουν αναπνευστικές δυσκολίες και ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα», διευκρίνισε.

Στέλεχος της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, κατηγόρησε στον λογαριασμό του στο Twitter το καθεστώς της Δαμασκού ότι έκανε χρήση «αερίου χλωρίνης».

Η Μόσχα όμως, αφοσιωμένος σύμμαχος της Δαμασκού, επιρρίπτει τις ευθύνες στους αντάρτες.

«Προετοιμάζουν μία προβοκάτσια, που προβλέπει χρήση τοξικών ουσιών ώστε να κατηγορηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις ότι κάνουν χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», είχε σπεύσει να ανακοινώσει προληπτικά σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στις 22 Ιανουαρίου, το Παρατηρητήριο είχε αναφέρει 21 περιπτώσεις ασφυξίας στην ανατολική Γούτα, όπου κάτοικοι και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για επίθεση με αέριο χλωρίνης.

Στις 13 Ιανουαρίου, ανάλογη επίθεση είχε ως στόχο την περιφέρεια της Ντούμα, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης