Ιράκ: Στη Ρωσία παραδόθηκαν 27 παιδιά και 4 γυναίκες που είχαν σχέση με το ISIS

Ιράκ: Στη Ρωσία παραδόθηκαν 27 παιδιά και 4 γυναίκες που είχαν σχέση με το ISIS

Θα δικαστούν στη Ρωσία για παράνομη είσοδο στο Ιράκ – Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, οι γυναίκες και τα παιδιά που θα επιστραφούν ανακρίθηκαν και δεν προέκυψε ότι μετείχαν σε τρομοκρατικές ενέργειες

Ιράκ: Στη Ρωσία παραδόθηκαν 27 παιδιά και 4 γυναίκες που είχαν σχέση με το ISIS
Τέσσερις γυναίκες και 27 παιδιά, υπόπτους για διασυνδέσεις με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό κράτος παρέδωσε το Ιράκ στη Ρωσία, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Sumaria που επικαλέστηκε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ιράκ δικάζει την περίοδο αυτή εκατοντάδες ξένες υπηκόους, οι οποίες κρατούνταν από τις ιρακινές δυνάμεις, μαζί με εκατοντάδες από τα παιδιά τους, από τον Αύγουστο, όταν έπεσαν τα προπύργια του ISIS.

«To Iράκ έχει επιστρέψει στη Ρωσία 27 παιδιά και τέσσερις γυναίκες που εξαπατήθηκαν προκειμένου να ενταχθούν στο Daesh», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

Κλείσιμο
Οι γυναίκες και τα παιδιά ανακρίθηκαν από τις αρχές, οι οποίες κατέληξαν ότι δεν συμμετείχαν σε «τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος πολιτών και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «θα δικαστούν στη Ρωσία για παράνομη είσοδο στο Ιράκ».

Χιλιάδες ξένοι στο πλευρό του ISIS από το 2014
 
Χιλιάδες ξένοι πολέμησαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία από τουλάχιστον το 2014. Πολλές γυναίκες μετέβησαν εκούσια ή ακούσια από το εξωτερικό για να ενταχθούν στους κόλπους της οργάνωσης.

Περισσότερες από 1.300 γυναίκες και παιδιά παραδόθηκαν τον Αύγουστο στους Κούρδους πεσμεργκά μετά την εκδίωξη, από τις κυβερνητικές δυνάμεις, της τζιχαντιστικής οργάνωσης από την πόλη Ταλ Αφάρ του βόρειου Ιράκ.

Ο αριθμός αυτός ανήλθε σε περίπου 1.700 καθώς περισσότεροι ξένοι υπήκοοι παραδόθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκδίωξη των τζιχαντιστών, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το Ιράκ κήρυξε την νίκη του κατά της οργάνωσης τον Δεκέμβριο και έκτοτε έχει ξεκινήσει τις δίκες ξένων μαχητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι θεωρείται ότι συνεργάστηκαν με το ΙΚ. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος του Ιράκ προβλέπει ισόβια κάθειρξη ή θανατική ποινή για την παροχή βοήθειας προς το ΙΚ ή την ένταξη σε αυτό.

Από τον Ιανουάριο, το Ποινικό Δικαστήριο της Βαγδάτης έχει καταδικάσει σε θάνατο δύο γυναίκες, μια Γερμανίδα και μια Τουρκάλα, για την συμμετοχή τους στο Ισλαμικό Κράτος. Το ίδιο δικαστήριο την Κυριακή καταδίκασε εννέα Τουρκάλες και μια Αζέρα σε ισόβια κάθειρξη. Όλες οι καταδικασθείσες μπορούν να εφεσιβάλουν τις αποφάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης