Γαλλία: Πάνω από 3.000 άστεγοι στους δρόμους του Παρισιού

Γαλλία: Πάνω από 3.000 άστεγοι στους δρόμους του Παρισιού

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό – Αντίστοιχες καταμετρήσεις γίνονται σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη –   Θα γίνει νέα καταμέτρηση όταν τερματιστεί το σχέδιο «Μεγάλο Ψύχος» 

 Γαλλία: Πάνω από 3.000 άστεγοι στους δρόμους του Παρισιού
Τουλάχιστον 3.000 άστεγοι καταμέτρησαν μέσα σε μια νύχτα εθελοντές και υπάλληλοι του δήμου Παρισίων, σε μια άνευ προηγουμένου απογραφή. Ωστόσο, η δημοτική αρχή εκτιμά ότι ο αριθμός των 3.000 είναι «μάλλον πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό». 

Ανάλογες καταμετρήσεις γίνονται σε Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες ή και στην Αθήνα, όπου ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε τα χρόνια της κρίσης. 

Η καταμέτρηση έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή. Στην επιχείρηση μετείχαν 2.000 άτομα, εκ των οποίων τα 1.700 ήταν εθελοντές. Πάντως, ο πραγματικός αριθμός των αστέγων έχει προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα σε κυβέρνηση και οργανώσεις. 

Κλείσιμο
Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Μπρινό Ζιλιάρ ανακοίνωσε ότι στους δημόσιους χώρους του Παρισιού καταμετρήθηκαν 3.000 άνθρωποι. Συνολικά «2.952 καταμετρήθηκαν ιδίοις όμμασι», διευκρίνισε η Ντομινίκ Βερσινί, η αξιωματούχος του δήμου που είναι επιφορτισμένη με θέματα αλληλεγγύης και πάταξης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα στοιχεία θεωρούνται εντυπωσιακά, ενώ ο Ζιλιάρ παραδέχθηκε ότι δεν έχουν καταμετρηθεί όλοι οι άστεγοι. Κι αυτό επειδή για λόγους σεβασμού στις ιδιωτικές περιουσίες και στην ιδιωτικότητα των ανθρώπων δεν ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα αυτή οι χώροι στάθμευσης, οι χώροι κάτω από σκάλες και σκηνές μέσα στις οποίες μπορεί να βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι και οι ερευνητές απέφυγαν να ξυπνήσουν αστέγους, εξήγησε.

Φιλοξενία στο πλαίσιο του σχεδίου «Μεγάλο Ψύχος»

Ορισμένοι άνθρωποι που ζουν στο δρόμο έχουν επίσης βρει προσωρινά καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας που άνοιξαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Μεγάλο Ψύχος» που ενεργοποιήθηκε εκ νέου την Τετάρτη.

Όταν τελειώσει το σχέδιο, οι 672 άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν, θα επιστρέψουν στο δρόμο και θα προσμετρηθούν στον αριθμό των αστέγων. 
Περίπου 143.000 άστεγοι το 2012 στη Γαλλία 

Στη Γαλλία δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση των αστέγων. Μόνον σε μια έρευνα του Insee του 2012 υπολογίζονταν σε 143.000 οι άστεγοι στη Γαλλία, εκ των οποίων 28.800 γαλλόφωνοι ενήλικες στην περιοχή του Παρισιού.

Νέα καταμέτρηση θα διοργανωθεί το ερχόμενο έτος στο Παρίσι «αλλά θα την κάνουμε σε μια περίοδο που δεν θα είναι χειμερινή, για παράδειγμα το φθινόπωρο, για να μπορέσουμε να δούμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους εκτός σχεδίου “Μεγάλου Ψύχους”», κατέληξε η Βερσινί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης