Ζαν Μαρί Λεπέν: Όταν σκέφτομαι την κόρη μου, τη... λυπάμαι

Ζαν Μαρί Λεπέν: Όταν σκέφτομαι την κόρη μου, τη... λυπάμαι

Σε ηλικία 90 ετών ο ιδρυτής του ακροδεξιού «Eθνικού Μετώπου» κάνει μία αποτίμηση του έργου του στα απομνημονεύματά του - Την ίδια ώρα η καλλονή εγγονή του Μαριόν επιστρέφει σιγά σιγά στο προσκήνιο

Ζαν Μαρί Λεπέν: Όταν σκέφτομαι την κόρη μου, τη... λυπάμαι
Την ώρα που ο Ζαν Μαρί Λεπέν γίνεται 90 ετών κάνοντας μία αποτίμηση της ζωής και του πολιτικού του έργου στα απομνημονεύματά του, η αγαπημένη του εγγονή επιστρέφει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο.

Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν εκφωνεί ομιλία σε συνέδριο της συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, στο Μέριλαντ. Η 28χρονη εγγονή του ιδρυτή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου είχε ανακοινώσει πέρυσι την απόσυρσή της από την πολιτική, ενώ τη χρονιά που πέρασε επαίρεται ότι βελτίωσε τα αγγλικά της.

Η ομιλία της επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των εθνικιστικών και συντηρητικών κινημάτων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κυρίως όμως στη σημασία της επανόδου της για την εσωκομματική διαπάλη του Εθνικού Μετώπου.

Κλείσιμο
Επικεφαλής του κόμματος είναι η θεία της, κόρη του ιδρυτή, Μαρίν Λεπέν, η οποία απέσπασε 10 εκατομμύρια ψήφους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, πέρυσι, με αντίπαλο τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο γυναίκες καταλαμβάνουν αντίθετους πόλους στην εσωκομματική διαμάχη για την κατεύθυνση του κόμματος, με τη Μαρίν να εφαρμόζει πολιτική της αποδαιμονοποίησης του κόμματος και απομάκρυνσης από τις ανοικτά ρατσιστικές, αντισημιτικές και ξενοφοβικές θέσεις του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Αντιθέτως, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν υποστηρίζει πιο σκληρή γραμμή στα ζητήματα μετανάστευσης, νόμου και τάξης και κοινωνικών αξιών, ενώ οικονομικά βρίσκεται πιο κοντά στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του παππού της, Ζαν-Μαρί Λεπέν παρά στον κρατικό παρεμβατισμό της
Μαρίν Λεπέν.


Τα απομνημονεύματα του Ζαν Μαρί Λεπέν 
 

Κι ενώ το κόμμα της γαλλικής Ακροδεξιάς βρίσκεται σε περίοδο αναταραχής, λόγω της απόπειρας καθορισμού νέας γραμμής στα θέματα της Ευρωζώνης μετά την αποχώρηση του «υπ'αριθμόν 2», Φλοριάν Φιλιπό, όπως όλα δείχνουν, το κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» αναμένεται να υποδεχτεί εκ νέου στους κόλπου του την Μαριόν.

Στο μεταξύ, ο παππούς της κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες τα απομνημονεύματά του (28 Φεβρουαρίου). Στα αποσπάσματα που κυκλοφόρησαν στο γαλλικό περιοδικό "Le Point", ο πατριάρχης της γαλλικής Ακροδεξιάς δηλώνεται ότι είναι κρίμα που δεν έχει σχέσεις με την κόρη του τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Λεπέν εκφράζει τη λύπη του για την κόρη του, η οποία όπως επισημαίνει, έχει ήδη τιμωρηθεί αρκετά.

"Ένα συναίσθημα με διακατέχει όταν τη σκέφτομαι: την λυπάμαι", συνεχίζει ο Ζαν Μαρί Λεπέν. Η Μαρίν τον διαδέχθηκε το 2011 ως επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου. 

Στο ίδιο βιβλίο, ο Λεπέν υπερασπίζεται το καθεστώς Βισί, το οποίο, όπως έλεγε, ήταν νόμιμο και θεμιτό.

Ο στρατηγός ντε Γκωλ «είναι για μένα μια φρικτή πηγή του πόνου για τη Γαλλία», γράφει ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Ακροδεξιάς που αφηγείται την πρώτη φορά που τον είδε το 1945: «Έσφιξα το χέρι αυτού του αδιάφορου. Μου φαινόταν άσχημος. Δεν είχε το κεφάλι ενός ήρωα. Ένας ήρωας πρέπει να είναι όμορφος. Όπως ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης