Ο Τραμπ προτείνει να απαγορευθεί το εξάρτημα που μετατρέπει τα όπλα σε αυτόματα

Ο Τραμπ προτείνει να απαγορευθεί το εξάρτημα που μετατρέπει τα όπλα σε αυτόματα

Το «bump stock» (ο «υποκόπανος ανάδρασης») αξιοποιεί την ενέργεια της ανάδρασης του τουφεκιού προκειμένου αυτό να βάλλει με πολύ υψηλότερη ταχύτητα, ουσιαστικά κατά ριπάς -- πρακτικά, το μετατρέπει από ημιαυτόματο σε αυτόματο χωρίς να το τροποποιεί μηχανικά

Ο Τραμπ προτείνει να απαγορευθεί το εξάρτημα που μετατρέπει τα όπλα σε αυτόματα
Αντιμέτωπος με το κύμα αγανάκτησης που γέννησε η σφαγή της περασμένης εβδομάδας σε λύκειο της Φλόριντας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την Τρίτη μια πρωτοβουλία για τα πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ, προτείνοντας να απαγορευθεί ένα εξαιρετικά φονικό αξεσουάρ που είχε χρησιμοποιηθεί στα τέλη του 2017 στο μακελειό του Λας Βέγκας.

   Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας The Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, οι έξι και πλέον στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό Κογκρέσο δεν πράττουν αρκετά για να προληφθούν οι επιθέσεις ενόπλων που προκαλούν πολλά θύματα.

   Η κινητοποίηση πολλών μαθητών που σώθηκαν όταν διαπράχθηκε η σφαγή της περασμένης Τετάρτης σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, βόρεια του Μαϊάμι, συνεχίζει να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ και δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στον διάλογο για το ζήτημα, που παρέμενε για πάρα πολύ καιρό σε τέλμα.

Κλείσιμο
   Ο αμερικανός πρόεδρος -που υποστηρίχθηκε σθεναρά από το σημαντικότερο λόμπι της οπλοκατοχής, την NRA, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας- αποφάσισε να ασκηθεί στον ρόλο του ισορροπιστή. Συνεχίζει να επιδεικνύει απροθυμία για νομοθετικές πρωτοβουλίες μεγάλου εύρους για το ζήτημα της οπλοκατοχής.

   Ωστόσο, επικαλούμενος τη σφαγή στο Λας Βέγκας, όπου έχασαν τη ζωή τους 58 άνθρωποι τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη πως ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταρτίσει διατάξεις προκειμένου να απαγορευθούν «όλοι οι μηχανισμοί που μετατρέπουν νόμιμα όπλα σε αυτόματα τουφέκια». Τα κείμενα αυτά, που αφορούν τα ειδικά κοντάκια μετατροπής ημιαυτόματων τουφεκιών σε αυτόματα, ή «bump stocks» στην ορολογία των εταιρειών που τα κατασκευάζουν, αναμένεται να οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα, διαβεβαίωσε ο Τραμπ.

   Όταν είχε διαπραχθεί εκείνη η σφαγή, ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αλλά και η ίδια η NRA, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, είχαν ταθεί υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας επί το αυστηρότερο για τα συγκεκριμένα αξεσουάρ. Αλλά πέντε μήνες αργότερα, δεν έχει αναληφθεί η παραμικρή πρωτοβουλία για το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

   Το «bump stock» (ο «υποκόπανος ανάδρασης») αξιοποιεί την ενέργεια της ανάδρασης του τουφεκιού προκειμένου αυτό να βάλλει με πολύ υψηλότερη ταχύτητα, ουσιαστικά κατά ριπάς -- πρακτικά, το μετατρέπει από ημιαυτόματο σε αυτόματο χωρίς να το τροποποιεί μηχανικά. Ο δράστης του μακελειού στο Λας Βέγκας Στίβεν Πάντοκ είχε προσαρμόσει σε δώδεκα τουφέκια αυτό το αξεσουάρ κι έτσι ήταν σε θέση να ρίχνει εννιά σφαίρες ανά δευτερόλεπτο.

   Ανακοινώνοντας ότι σήμερα Τετάρτη σχεδιάζει να δει μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, ο Τραμπ υποσχέθηκε «απτές προόδους για να γίνουν τα σχολεία ασφαλέστερα». «Θα ξεπεράσουμε τα κλισέ και τις τετριμμένες συζητήσεις και θα επικεντρωθούμε σε πρακτικές λύσεις και μέτρα ασφαλείας που θα φέρουν στ' αλήθεια αποτέλεσμα», είπε.

   Τη Δευτέρα ο ένοικος του Λευκού Οίκου γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι υποστηρίζει την ενίσχυση των ελέγχων του ιστορικού των αγοραστών όπλων, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίσει μέχρι πού προτίθεται να φθάσει στον διάλογο για αυτό το ακανθώδες ζήτημα.

   Εξάλλου, την Τρίτη ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση για το εάν πρέπει να θεσπιστεί ελάχιστο ηλικιακό όριο για την αγορά ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου όπως το AR-15, το όπλο που χρησιμοποίησε ο Νίκολας Κρουζ, ο δράστης του μακελειού της Πάρκλαντ.

   Διάφορες παραλλαγές αυτού του όπλου έχουν χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες πολύνεκρες σφαγές το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ.

   Μαθητές του λυκείου της Πάρκλαντ ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν μια «Πορεία για τη ζωή μας» στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πόλεις τον Μάρτιο, για να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής. Χαιρετίζοντας «το θάρρος» των αγοριών και των κοριτσιών αυτών, ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι και η σύζυγός του Άμαλ ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν 500.000 δολάρια για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία. Ακολουθώντας τους κατά πόδας, η τηλεοπτική παρουσιάστρια και επιχειρηματίας Όπρα Γουίνφρι ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει το ίδιο ποσό και υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών της θυμίζει τον αγώνα της δεκαετίας του 1960 εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης