ΗΠΑ: Δύο στους τρεις πολίτες θέλουν αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή

ΗΠΑ: Δύο στους τρεις πολίτες θέλουν αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή

Σε δείγμα 1.249 Αμερικανών μεταξύ της 16ης και της 19ης Φεβρουαρίου, το 66% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, ενώ το 31% την απέρριψε

ΗΠΑ: Δύο στους τρεις πολίτες θέλουν αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή
Περίπου οι δύο Αμερικανοί στους τρεις δηλώνουν ότι διάκεινται πλέον ευνοϊκά έναντι της θέσπισης αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή μετά την πολυαίμακτη επίθεση σε λύκειο της Φλόριντας, δηλαδή η πιο καθαρή πλειοψηφία που έχει καταγραφεί από το 2008, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το ινστιτούτο Quinnipiac.

Κατ' αυτήν την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.249 Αμερικανών μεταξύ της 16ης και της 19ης Φεβρουαρίου, το 66% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, ενώ το 31% την απέρριψε.

Η πλευρά που τάσσεται υπέρ της προώθησης αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή φαίνεται άρα πως μεγεθύνεται, τουλάχιστον σε σύγκριση με μια δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου του 2017, όταν το 59% των προσώπων που είχαν ερωτηθεί είχε δηλώσει πως αντιμετώπιζε ευνοϊκά τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων (ενώ το 36% εναντιωνόταν), ή σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, όταν μειοψηφούσε, περιοριζόμενη στο 47% του δείγματος (έναντι 50%).

Κλείσιμο
Από το 2008 ως το 2015, το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονταν υπέρ της επιβολής αυστηρότερων περιορισμών στην οπλοκατοχή δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 54%, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου Κουίνιπιακ.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, οι δύο Αμερικανοί στους τρεις (67%) θεωρούν επίσης ότι είναι «πάρα πολύ εύκολο» σήμερα να αγοράσει κανείς ένα όπλο στις ΗΠΑ, ενώ το ίδιο έκρινε μόλις το 59% τον Νοέμβριο -μετά τη σφαγή της 1ης Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 58 άνθρωποι- και μόλις το 55% τον Δεκέμβριο του 2015.

Ακόμη, σχεδόν οι τρεις Αμερικανοί στους τέσσερις (75%) πιστεύουν ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα όφειλε να «κάνει περισσότερα» για να μειωθεί η βία με τη χρήση όπλων, έναντι ενός 67% που δήλωνε το ίδιο τον Δεκέμβριο.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να ενισχύσει τις ελπίδες όλων όσοι κινητοποιούνται μετά τη σφαγή στην Πάρκλαντ την περασμένη Τετάρτη και καταγγέλλουν την απραξία της αμερικανικής πολιτικής τάξης παρότι οι σφαγές μέσα σε σχολικά ιδρύματα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τις διαιρέσεις κατά μήκος των κομματικών γραμμών όσον αφορά το πρόβλημα: οι υποστηρικτές των δημοκρατικών τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερης νομοθεσίας στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ένα 86%, ενώ μόλις το 34% των υποστηρικτών των ρεπουμπλικάνων μοιράζεται αυτή την άποψη.

Ο Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητής στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της Πάρκλαντ, βόρεια του Μαϊάμι, άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου στους διαδρόμους του σχολικού ιδρύματος, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους έφηβους.

Παρά τις ενδείξεις για τις βίαιες τάσεις του ο Κρουζ, 19 χρονών, είχε αγοράσει νόμιμα το όπλο με το οποίο διέπραξε το μακελειό, ένα από τα χειρότερα των τελευταίων 25 ετών στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης