Τουρκία: Συνεχίζει ακάθεκτη τις επιχειρήσεις στο Αφρίν - Προειδοποιεί τη Δαμασκό

Τουρκία: Συνεχίζει ακάθεκτη τις επιχειρήσεις στο Αφρίν - Προειδοποιεί τη Δαμασκό

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ  ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Μανμπίτζ δεν θα χρειαστεί - Διέψευσαν οι Κούρδοι συμφωνία με τη Δαμασκό για την απώθηση των τουρκικών δυνάμεων

Τουρκία: Συνεχίζει ακάθεκτη τις επιχειρήσεις στο Αφρίν - Προειδοποιεί τη Δαμασκό
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν της Συρίας θα συνεχιστούν, όπως προβλέπουν τα σχέδια της Άγκυρας, διαβεβαίωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, προειδοποιώντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας θα συμβάλουν στη διαίρεση της χώρας, εάν εισέλθουν στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον, ο Μποζντάγ επισήμανε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Μανμπίτζ της Συρίας δεν θα χρειαστεί να γίνει και ότι αντιθέτως οι διαφορές για την πόλη θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Κλείσιμο

Νωρίτερα,
ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,
είχε προειδοποιήσει τη Δαμασκό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

«Αν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από το PKK και την PYD (σ.σ. το συριακό κουρδικό κόμμα), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Όμως αν έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες. Αυτό ισχύει για το Αφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αμάν της Ιορδανίας.

Διέψευσαν συμφωνία με τη Δαμασκό οι Κούρδοι
   
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) διέψευσαν σήμερα ότι σύναψαν συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου οι κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην επαρχία Αφρίν για να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

«Δεν υπάρχει συμφωνία. Το μόνο που υπάρχει είναι η έκκληση που απευθύναμε προς τον συριακό στρατό να έρθει και να προστατεύσει τα σύνορα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των YPG Νούρι Μαχμούντ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Τουρκία δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην περίπτωση που εισέλθουν στην Αφρίν, όπου διεξάγει από τον περασμένο μήνα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.

Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν και Ροχανί 

Σε θέματα που αφορούν στη Συρία εστίασαν οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη διαδικασία εγκατάστασης νέων φυλακίων επιτήρησης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Επίσης, επιβεβαίωσαν ότι και οι δύο χώρες  είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιντλίμπ και την περιοχή του Αφρίν όπου η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών που στηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες στο Καζακστάν προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα της Συρίας. 

Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή του τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη πόλη Ιντλίμπ και την επαρχία Αφρίν της Συρίας.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επίσης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία και υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών στοιχείων, ανέφερε η ίδια πηγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης